Aktuális

Borravaló: adni sok, kapni kevés

Huszti Zoltán, Balajti Péter

Létrehozva: 2014.08.06.

Mennyit adjak? – merül fel a kérdés minden alkalommal, ha egy vendéglátóhelyen fizetünk. A többség szereti maga meghatározni az összeget, és érdem szerint jutalmazni, a pincérek viszont úgy érzik, vendégeik anyagi helyzetétől függenek.

Bár a magyarok kilencven százaléka megszokásból kerekíti felfelé a számlát, tízből nyolcan maguk akarnak dönteni a borravaló nagyságáról. Sőt, minden negyedik válaszadó eltöröl­né a számlába beépített szervizdíjat – derül ki a Szallas.hu felméréséből. A tizenháromezer megkérdezett válaszai számos ellentmondásra hívják fel a figyelmet. A borravalóval például a vendégek hatvan százaléka a segítőkész kiszolgálást értékeli, ezzel szemben a szolgáltatók fele úgy véli, a ráadás inkább a vendég anyagi helyzetéről árulkodik. A Bors rögtönzött étter­mi körkérdésének eredménye is ezt támasztotta alá. Meidl András például sok mindentől teszi függővé, mennyire nyúl a bukszájába fizetéskor.

– Szoktam adni borravalót, ám annak mértéke nálam a kiszolgálás minőségétől és az ártól függ. Ha az utóbbi túl magas, akkor úgy gondolom, már benne van, hogy kiszolgáljanak, és nem teszek hozzá pluszt. Ha udvariatlan a személyzet, akkor sem adok semmit. Ha elégedett vagyok, a számla tíz-húsz százalékát szoktam rátenni – fejtette ki.

Kiss Dóra egy budai étteremben dolgozik. Ő viszont úgy érzi, nincs köze a felszolgálás minőségéhez. – Van, akivel többet foglalkozom, és semennyi jattot nem ad, mással kevesebbet, mégis jobban értékeli a munkámat. Ez ma már teljesen kiszámíthatatlan, pedig a keresetünk függ tőle. Régen mindenki illendőnek tartotta, hogy adjon tíz százalékot, de ez már feledésbe merült – számol be tapasztalatairól.

A szálláskereső honlap felmérése szerint a vendéglátásban és a turizmusban dolgozók öt százalék körülire teszik az átlagos jattot. Ugyanakkor a fizetővendégek döntő többsége saját bevallása szerint ennél jóval többel egészíti ki a számla végösszegét. Lapunknak több pincér is beszámolt arról, hogy a borravaló egyébként sem az övéké: le kell adniuk, és a főnök osztja vissza. Csak alapbért kapnak, és lényegében a borravaló teszi ki a fizetésük nagyobbik részét.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek