Aktuális

Vivaldival serkenti borait a lovasi borász

Hofmeister Zoltán

Létrehozva: 2014.10.02.

Jakab Ernő hisz a zene erejében: a lovasi Levendula Pincészet borásza azóta játszik komolyzenét érlelôdô borainak, amióta elolvasta egy japán professzor rezgésekrôl szóló könyvét.

A Balaton mellett, Felsőörstől nem messze található a Levendula Pincészet három és fél hektáros birtoka. A festői panorámájú területen olaszrizling, chardonnay, juhfark és cabernet sauvignon tőkék sorakoznak.

– Feleségemmel 2001-ben települtünk ide Romániából. Előtte fuvarozóként dolgoztam, tartálykocsival jártam az országot. Semmi közöm nem volt a borászathoz – meséli Jakab Ernő, miközben bevezet minket a pince mélyére, ahol éppen egy Vivaldi-nyitány szól a hangszórókból.

– Nyolc éve, mióta itt dolgozom, éjjel-nappal hallható valamilyen muzsika a pincében. Mindig is hittem a szeretet erejében, de amióta elolvastam a japán Masaru Emoto könyvét, melyben a zene és a szeretet folyadékkristályokra gyakorolt hatásáról ír, úgy döntöttem, zenével teszem még jobbá a borokat – mosolyodik el a borász, aki az évek során nem csak nagy gyakorlatot szerzett a szőlőműveléssel és a borkészítéssel kapcsolatban, hanem egy borásziskolát is elvégzett.

– Évente mintegy harminc­ezer palack bort készítünk. Úgy gondolom, a zene biztosan nem árt a boroknak, de még jobbá válhatnak tőle. Bár volt, aki kinevetett ezért, a többségnek nagyon is tetszik a módszer. Követőkről egyelőre nem tudok – mondja Jakab Ernő, miközben tölt a pohárba egy kis kóstolót. Hogy a zenétől-e vagy sem, azt e sorok írója aligha tudja eldönteni, de a bor ízlett.

Hatnak a folyadékra a hangok

Sokan hókuszpókusznak tartják, amikor arról hallanak, hogy rezgésekkel lehet gyógyítani. Pedig ez a módszer már nagyon régóta használatos. Kalocsai Ágota tibeti hangtálakkal segíti a szervezet öngyógyító folyamatait.

– Van, amikor CD-t is használok a kezelések során, amin a hangtálak hangja hallható. Dr. Masaru Emoto japán professzor bizonyította, hogy a víz képes információkat elraktározni, és a borban is víz van: a szőlőszemekben raktározott nedvesség. Pusztán a szeretet vagy a muzsika hatására változik a kristály szerkezete, így a bor is finomabbá, zamatosabbá válhat – erősíti meg Kalocsai Ágota.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek