Aktuális

Bort kért halála előtt Latinovits Zoltán

G. J.

Létrehozva: 2015.06.10.

Mamikám, rögtön megyek! – ezek voltak halála előtt az utolsó szavai Latinovits Zoltánnak, amit édesanyjához intézett. Egy pohár bort ivott a szomszéd utcában, és elindult haza, de többé már senki nem látta élve.

39 éve, hogy 1976. június 4-én Latinovits Zoltánt elgázolta a Nagykanizsáról Budapestre tartó vonat. Balatonszemesen azóta is minden évben megemlékeznek a tragikus napról.

Felkerestük Stirling János professzort, ő az, aki utoljára látta élve a művészt. Vele együtt idézzük fel az utolsó napját.

– Az én édesanyám és az övé bridzspartnerek voltak. Gundel Katalin – vagy ahogy Szemesen mindenki hívta – Tinka néni legendás asszony volt. Szilárd jellemű és határozott. Mindenki ismerte – kezdi az egyetemi tanár.

Körülbelül nyolcvan méterre laktak egymástól, a szomszédos utcában. Akkor délután a többnapos esőzés után végre jó idő volt. Így Latinovits édesanyjával együtt sétálni indult.

– Zoltán bejött hozzám, és kért egy pohár bort. Tisztán emlékszem, volt otthon egy üveggel a Kövidinka fajtából. Töltöttem neki. Elkortyolta. Semmi jelét nem mutatta akkor, hogy bármire is készülne. Sőt, kifejezetten tele volt tervekkel – folytatja a szomszéd.

Tinka néni elindult hazafelé, fiát hívta vacsorázni. – Mamikám, rögtön megyek! – ezek voltak az utolsó szavai. Zoltán megköszönte az italt, kisvártatva elindult a sínek irányába. János már csak a csattanás után rohant ki a házból.

– Láttam, hogy még élt. Biztos vagyok benne, hogy baleset történt – zárja gondolatait a professzor. A mai napig nyomasztják ezek az emlékek. – Tinka néni mélyen vallásos volt. Úgy gondolom, az Istenhite és az unokája, Bujtor Balázs születése adott neki erőt, hogy túlélje fia halálát.

Por lepi Bujtor sírját

Testvérével, Latinovits Zoltánnal szemben nyugszik a balatonszemesi temetőben Bujtor István színész. A síremléket Melocco Miklós tervezte, és a művész halála után két évvel, 2011-ben avatták fel. Míg a bátyja sírja tele van friss virágokkal, koszorúkkal, addig Bujtor István nyughelye jóval elhagyatottabbnak tűnik. Kettejük között fekszik édesanyjuk: Tinka néni.

10 méteren belül ugrott

Tavaly decemberben közöltünk egy interjút azzal a mozdonyvezetővel, aki elgázolta a színészt. Elsik László 38 évnyi hallgatás után csak a Borsnak mondta el, mit látott: „Egyértelmű. Tíz méteren belül ugrott. Soha nem értem, miért próbálják tagadni.”

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek