<p>Gőzerővel készülnek a 24 órás palacsintasütés Guinness-rekordjának megdöntésére Dunaföldváron. A múlt hétvégén tartott főpróba alapján ősszel felülmúlhatják a kevermesiek 2014-ben felállított 33 065 darabos bravúrját.</p>
Forrás: Délmagyarország
Az akkori csapatkapitányt, a többszörös „palacsintakirályt”, Gyenes Csaba kevermesi plébánost arról kérdezte a Bors, mit szól a kihíváshoz?
– Drukkolok nekik, s ha kérik, jó tanácsokkal, de akár a személyes jelenlétemmel is segítem őket. Például nem árt tudniuk, hogy a kinti egyfokos hőmérséklet-csökkenés egyszázalékos teljesítményromlást hoz. Ahogy félrevezető lehet az első órákban elérhető 1500–2000-es palacsintaszám alapján történő fejszámolás is, mert a sütők, összetételük miatt, két-három óra folyamatos használat után gyengébben teljesítenek, jobban megtapad rajtuk a massza – példálózik a plébános, aki szerint íratlan szabály, hogy tíz százalékkal illik megdönteni az addigi csúcsot, a rekordkísérletben ugyanis nem a másik földbe döngölése a lényeg, hanem az élmény.
– Jómagam a 2011-es zsombói 48 sütős szimultán rekordom és a 24 órás ottani csapatrekordunk után azért vállalkoztam a tavalyelőtti kevermesi kihívásra, mert szerettem volna megmenteni a települést az akkor rákerült hepatitis-bélyegtől. Ez sikerült is, azóta a békési falucskáról mindenkinek a palacsinta jut az eszébe – mondja.