Aktuális

Putyin miatt ragad az űrben a brit űrhajós

Bors

Létrehozva: 2016.05.07.

Forrás: AFP

Attól tart Tim Peake brit asztronauta, hogy fent ragad az űrben a nyugat–orosz konfliktus miatt. A nyugati országok súlyos gazdasági szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben, miután az oroszok elcsatolták a Krím-félszigetet Ukrajnától. Ennek ihatja meg a levét a brit asztronauta, aki attól fél, Vlagyimir Putyin orosz elnök megakadályozza hazautazását.

Az űrhajósokat évek óta kizárólag az oroszok szállítják. Peake is egy Szojuz űrhajóval érkezett a Nemzetközi Űrállomásra tavaly decemberben. A brit asztronauta május közepéig tartózkodik a kozmoszban.

Tobias Ellwood brit külügyminiszter – aki Peake jó barátja – személyesen is tolmácsolta az űrhajós félelmeit Putyinnak a tavalyi, bakui európai játékokon. Az orosz elnök megnyugtatta az aggódó külügyminisztert: nem hagyják Peake-et a Föld körül keringeni.

Ha mégis bekövetkezne az űrhajós félelme, és az oroszok fent hagyják a világűrben, akkor egészen jövő év végéig várnia kell a hazatérésre. Akkor indítja ugyanis újra az űrszemélyszállítást az Egyesült Államok, ahol öt éve állították le a programot.

Tavaly májusban már megtörtént, hogy három űrhajós nem térhetett vissza a Földre az oroszok miatt, akkor az értük küldött űrhajó meghibásodott és eltévedt az űrben.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek