Aktuális

Torgyán József: a Fidesz csinált ki

M. R.

Létrehozva: 2016.05.09.

Keserűen, vádlóan ír Orbán Viktor miniszterelnökkel és a Fidesszel való viszonyáról önéletrajzi könyvében Torgyán József.

Forrás: MTI

A tűz és víz frigyre lépése a közhiedelem szerint lehetetlen, mégis ez történt 1998-ban – írja „Száll a turul fészkére” című könyvében Torgyán József, akinek pártja, az FKgP akkor alakított koalíciós kormányt a Fidesszel. Pedig kölcsönösen nagyon rossz véleménnyel voltak egymásról. A Fidesz „eredendő halálos bű­neit” taglalva említi Orbán Viktor 1990-es parlamenti bekiabálását: „Jézus Krisztus, térdre, imához!” Ezután pogány pártalapítónak nevezi Orbánt, aki pálfordulása után mégis megkereszteltette gyermekeit.

Ragadós

A volt agrárminiszter több más fideszesről is negatívan szól, különösen Kósa Lajosról, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetőjéről. – De a butaság ragadós – írja Torgyán, majd Kósát a Fidesz középiskolai érettségit is megszerző alelnökének nevezi. Arra utalhatott, hogy Kósának parlamenti életrajza szerint nincs diplomája, bár az abszolutóriumot megszerezte az egyetemen.

Csípős

Torgyán doktor szerint a Fidesz miatt kellett lemondania, és végül miattuk bukott el. Könnyen lehetséges, de azért valljuk be: ő is szépen szolgáltatta a muníciót a kivégzőosztagnak. » Ferentzi András

Kedves gyermek

Torgyán 2001-ben mondott le a miniszterségéről. Amikor fiát, Attilát hárommillió forintos kenőpénz elfogadásával gyanúsították meg, Torgyán még miniszterként, rezidenciá­ján kereste fel Orbán Viktort és családját, hogy közölje: elfogadhatatlan számára szerinte ártatlan fia kormányzati üldözése, amelynek célja, hogy Attila börtönbe csukásával lefejezhessék a kisgazdákat.

A kormányfő akkor tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz. Furcsa részlet, de a látogatás alatt bemutatták Torgyánnak az akkor kilencéves Orbán Gáspárt, akire Torgyán Balázsként emlékezett. Jó modorú, kedves gyermeknek nevezte a fiút.

Büdös vécé

Torgyán lemondásában a kisgazda Szabadi Béla ügye is szerepet játszott. Az akkori államtitkárt szintén kenőpénz elfogadásával vádolták meg. Orbán még az ügy kirobbanása előtt közölte Torgyánnal, hogy Martonyi János akkori külügyminiszter szörnyűségeket tud Szabadiról.

Martonyi azonban csak egy esetet em­lített: amikor ő és Szabadi Szingapúrban jártak hivatalos úton, Szabadi nem fogadta el a neki kijelölt szobát. Torgyán szerint csak azért, mert büdös volt a lakosztály. A vécé bűzelzárója kiszáradt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek