Aktuális

Csukás István: Mese nélkül nincs intelligens gyerek

N. G.

Létrehozva: 2016.06.17.

Forrás: Fejér Bálint

– A Pom Pom mese a kedvencem azok közül, amiket írtam – árulta el a Borsnak Csukás István, aki az egyik budai étteremben dedikálta a könyveit.

Az idén nyolcvanéves, Kossuth-díjas író, költő az olvasás-népszerűsítő program védnökeként vallja: intelligens gyermekek a mesék által születhetnek. A humoros történetek és a kreatív nevek pedig azonnal elvarázsolják a közönséget.

"A nevek között akad, amit a saját gyerekkoromból vettem át, mint például a Keménykalap és krumpliorr című mese hóbortos Bagamérijét, de akadnak olyanok is, amelyeket én találtam ki"

– tette hozzá a mesék atyja, és egyből megemlíti a Pom Pom mese vicces figuráit.

– A tréfás név tréfás kalandokat takar. Egy Önműködő Vasaló például biztos, hogy mókás dolgokat művel majd, és ettől válik érdekessé a kicsik számára. Nem véletlen, hogy a Pom Pom lett a kedvencem. Egyrészt új színt sikerült vinnem a mesék világába, hiszen a többi műtől eltérően kislány a főszereplő, másrészt viszont a többi karakter is egyedi, ugyanis nem létező figurákat írtam bele. Ez persze a gyerekeknek nem akadály, hiszen hatalmas a fantá­ziájuk. Feleségével, Porga Máriával 41 éve élnek boldog házasságban, saját gyermekük nem született.

– Cserébe egymillió gyermekem van, és mindegyiküket másért szeretem. Rá­adásul két keresztfiam és két keresztlányom van, akikre szintén a sajátjaimként gondolok. A gyerekekből merítek ihletet, hiszen újabb és újabb élményekkel gazdagodom, ahogy figyelem őket. Végtelen fantázia és vidámság. Már csak az a fontos, hogy a felnőttek is észrevegyék, és a mesék által szélesítsék ki számukra a világot.       

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek