Aktuális

Hatalmas felajánlást utasított vissza Ferenc pápa, mert benne van: 666

Bors

Létrehozva: 2016.06.14.

Továbbra sem javul az argentin elnök és a pápa viszonya.

A két legbefolyásosabb argentin, Ferenc pápa és az ország elnöke, Mauricio Macri elnök között eleve fagyos a viszony, amit most egy újabb fejlemény rontott tovább. Ferenc pápa ugyanis elutasította a jobboldali elnök jótékonysági adományát, részben azért, mert annak végösszegében szerepelt a 666-os szám.

Mauricio Macri 16 666 000 pesót (mintegy 338 millió forintot) ajánlott fel a Scholas Occurentes elnevezésű oktatási alapítványnak, ami mögött a pápa áll, és amihez egy nagyon hasonló szervezetet alapított Ferenc még Buenos Aires-i bíboros korában.

Két hete elnökölt a pápa egy rendezvényen Rómában, ahol jótékonysági nagykövetséget vállaló hollywoodi hírességeknek mint Salma Hayek, George Clooney és Richard Gere adtak át emlékérmét. Nem sokkal ezután jelenetette be Macri a felajánlását.

A Vatican Insider című lap azonban úgy tudja, Ferenc ara kérte az alapítvány argentín vezetőit, hogy utasítsák el a felajánlást. Az utóiratban azt is megjegyezte: „Nem szeretem a 666-ot.”

Ferenc pápa – aki már régóta támogat szegényeket segítő célokat Argentínában – és a jobbközép elnök Macri már többször szembe került egymással. A pápát ráadásul az is zavarja, hogy az argentin média az elnöki adományról úgy ír, mintha a két vezető között javulnának emiatt a kapcsolatok.

Az argentin külügyminiszter hétfőn tett látogatást a pápánál. Susana Malcorra szerint nincsen gond a két vezető között, és nagyon jót beszélgettek Ferenccel.

Macri kritikusai szerint viszont a pápa azért utasította el a felajánlást, mert az elnök több olyan megszorító intékezdést ezetett be, amely különösen a munkásosztály életét nehezíti meg. Így az elektromos áram árát 500 százalékkal, a tömegközlekedési tarifákat pedig 100 százalékkal emelte meg.

A pápához közel álló Juan Grabois szerint, aki azt gondolja, hogy a pápát meg lehet nyerni úgy, hogy pénzt, különösen ha közpénzt ajánlanak fel egy hozzá közvetve vagy közvetlenül kapcsolódó alapítványnak, az hülye – idézte a Guardian.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek