<p>Ausztrál kutatók most ennek a lehetőségét akarják megteremteni.</p>
Forrás: www.environment.gov.au
1797-ben a tazmán partoknál hajótörést szenvedett egy kis kereskedelmi hajó a Sydney Cove. Az indiai Kalkuttából haladt az ausztrál Port Jacksonba megrakva étellel, textíliával.
Illetve még jó sok sörrel is, amiből pár üveg évszázadokat átvészelt egészen az 1990-es évekig, amikor rátaláltak a hajó roncsaira. A roncsból felhozott tárgyakat kiállító tazmániai Quenn Victoria Museum restaurátora, David Thurrowgood eldöntötte, a sörből új főzetet készít.
Thurrowgood és több másik tudós úgy gondolta ugyanis, a sértetlen üvegekből kinyerhető élő élesztővel újabb sört lehetne készíteni. A restaurátor szerint ez az egyetlen sörélesztő, amely még a ipari forradalom előtti.
A legelején még többen szkeptikusak voltak, hogy sikerül-e kinyerni az üvegekből az élő élesztőt, de végülis sikerült. Igaz, abban nem teljesen biztosak, hogy valóban a sörből nyerték ki az élesztőt, és nem a környezetből bekerülve képződött a gomba.
Házilag már főztek is vele sört, lagert és ale-t is, és elég finomra sikerült állítólag. Most azt tervezik, hogy egy kisüzemi főzdével is főznek sört, amelyben a 220 éves élesztőt használják fel. Illetve, elmennek még egyszer lemerülnek a roncshoz, hátha találnak még több ép sörösüveget, benne a sörrel.