Gyerekkorunkban még azt hallottuk, hogy ha valamiért nem tudunk fogat mosni, akkor együnk almát. Ez azonban egy káros tévhit. Van azonban néhány olyan étel, ami időnként kiválthatja a fogmosást.
Már az oviban megtanultuk, hogy egyes ételek rendkívül károsak a fogakra. Ilyen például a cukorka, a csokoládé, az édesített italok, de még a cukros tea is. Ide tartoznak a savas gyümölcsök és a friss gyümölcslevek is, mivel ezek megtámadják a fogzománcot. Éppen ezért nem lehet a fogmosást egy almával kiváltani, hiszen a benne lévő gyümölcssav éjszaka bizony nem pihen, elkezd dolgozni. A károsodott, lekopott, lemart fogzománcot már nem lehet természetes úton pótolni.
De van néhány olyan étel, amivel egy-egy alkalommal kiválthatjuk a fogmosást, ha erre nincs lehetőségünk. Ezek elsősorban olyan élelmiszerek, amelyekben sok a kalcium, például a sajt, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák. Ezek az ételek olyan ásványi anyagokat tartalmaznak, amik erősítik a fogzománcot. Nem csak a kalciumban gazdag ételek jók a fogaknak, hanem egyes zöldségek is, melyek nem vagy alig tartalmaznak savakat és melyeket intenzíven kell rágni. Ennek oka, hogy a rágás serkenti a nyáltermelést, ez pedig semlegesíti a káros savakat, vagyis a nyál szinte úgy működik, mint egy védőréteg a fog körül. Nézzük, milyen ételeket rágcsálhatunk, ha valamiért nem tudunk fogat mosni!
A lencse, a borsó és a babfélék gazdagok fluoridban és kalciumban. Mindkét anyag hatékonyan karbantartja a fogzománcot. A fluorid segít megvédeni a fogakat attól, hogy a káros baktériumok megtámadják a felületét. Ez csökkenti a szuvasodás kockázatát.
Ezeket a gabonákat erőteljesen kell megrágni, mivel nagyon gazdagok rostokban és általában durva az anyaguk. Így a fogak nemcsak automatikusan tisztulnak, hanem a nyáltermelés is jelentősen fokozódik. A nyál pedig semlegesíti a fogzománcot károsító és fogszuvasodást okozó savakat. Emellett a teljes kiőrlésű gabonák sok egészséges tápanyagot tartalmaznak, melyek nem csak a testünknek, hanem a fogainknak is jók. Arra figyeljünk, hogy kizárólag olyan gabonaféléket rágcsáljunk, amelyek nem tartalmaznak cukrot, mint például az édesített müzlik.
Ahogy már a neve is mutatja, az ásványvizek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek sok más italban nincsenek benne. Aki nem ihat tehéntejet, annak érdemes olyan ásványvizet inni, amelyik gazdag kalciumban. Kiválasztásánál azt kell figyelni, hogy literenként legalább 150 mg kalcium legyen benne. Még jobb, ha fluoridot is tartalmaz. Szénsavmentes ásványvizet vegyünk, mivel a szén-dioxid káros lehet a fogakra.
A sajt és az egyéb tejtermékek, melyekben nagyobb mennyiségű kalcium van, erősítik a fogakat és pótolják az elveszett ásványianyag-tartalom bizonyos részét. Ezzel stabilizálják a fog szerkezetét. A sajt emellett gyakran magas zsírtartalmú, amit ha megeszünk, akkor ez a zsír úgy vonja be a fogakat, mint egy vékony filmréteg, ezzel védi azokat a savas támadásoktól.