Előszeretettel zsúfolunk be minden élelmiszert a hűtőbe, mert így tanultuk. Pedig nem mindennek tesz jót, ha hidegben tároljuk. Sőt! Egyes ételek akár tönkre is mehetnek, ha a kamra polca helyett a hűtőszekrényben landolnak.
Íme 11 élelmiszer, amelyeket rendszerint rossz helyre pakolunk:
1. Paradicsom:
Az ízletes, lédús, érett paradicsomok minden zamatukat elvesztik a hűtőben, hiszen a hideg megállítja az érési folyamatokat. De nemcsak az ízét teszi tönkre, hanem a paradicsom húsában található membránokat is lebontja, amitől az állaga lisztessé, kásássá válik. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, tároljuk a pulton, vagy a kamra polcain.
2. Hagyma
A hagyma – kivéve a snidlinget és az újhagymát, ami remekül bírja a hűtést - könnyedén megpuhul, majd megpenészedik a hűtőben. Száraz, hűvös helyen tarva azonban sokkal tovább ízletes, frissek marad – arra azonban ügyeljünk, hogy a burgonyától messze helyezzük, mert rossz hatással vannak egymásra, hamar megromlanak.
3. Fokhagyma
A fokhagyma számára is a száraz, hűvös hely a megfelelő, hiszen a hűtőben először hajtani kezd, majd gumiszerűvé válik és megpenészesedik.
4. Kenyér
A hűtőben tartott kenyér hamarabb kiszárad, ezért érdemes a pulton a kenyértartóban tárolni. Ha nagyobb mennyiséget veszünk, akkor a legjobb, ha a maradékot lefagyasztjuk, így az felolvadás után is friss és puha lesz.
5. Burgonya
A hűtő hidege a burgonyában lévő keményítőt cukorrá alakítja át, emiatt pedig a krumpli édessé és szemcséssé változik. Tartsuk inkább száraz, hűvös helyen, papírzacskóban.
6. Méz
A méz a hidegben kikristályosodik, amitől kemény, nehezen kenhető lesz az állaga. Ha azonban alaposan lezárjuk, akkor a hűtőn kívül szinte bárhol tárolhatjuk, hiszen bármeddig eláll.
7. Bazsalikom
A zöld fűszernövény nem csak gyorsabban fonnyad, de a mellette tárolt ételek szagát is átveszi. Jobban járunk, ha a csokrot vízbe tesszük, és a polcon tároljuk.
8. Éretlen gyümölcs
A még éretlen gyümölcs a hűtőszekrényben sem érik meg, ezért hagyjuk inkább elöl, szobahőmérsékleten. Ha már ízletes és érett, akár azonnal ehetjük is, de akkor már egy-két napra a hűtőbe is betehetjük.
9. Fűszeres szószok
Az olajnak, tartósítószernek és fűszereknek köszönhetően felbontás után is bátran tároljuk a kamrában, vagy a polcon, hiszen megromlani biztosan nem fog ott sem.
10. Olaj
Az olaj nem bírja a hűtést, attól ugyanis úgy besűrűsödik, hogy később az üvegből sem tudjuk kiönteni. Egy hűvös, száraz helyen azonban kitűnően eláll bármeddig.
11. Kávé
A hűtőben tárolt szemes kávé elveszíti a zamatát, az aromáját, ráadásul a többi étel ízét is átveszi. Tartjuk inkább egy lezárt dobozban a polcon, nagyobb mennyiség esetéb pedig akár le is fagyaszthatjuk.