Aktuális

Ezeket az ételeket ne tegye a hűtőbe, ha jót akar!

Bors

Létrehozva: 2016.07.02.

Előszeretettel zsúfolunk be minden élelmiszert a hűtőbe, mert így tanultuk. Pedig nem mindennek tesz jót, ha hidegben tároljuk. Sőt! Egyes ételek akár tönkre is mehetnek, ha a kamra polca helyett a hűtőszekrényben landolnak.

Íme 11 élelmiszer, amelyeket rendszerint rossz helyre pakolunk:

1. Paradicsom:

Az ízletes, lédús, érett paradicsomok minden zamatukat elvesztik a hűtőben, hiszen a hideg megállítja az érési folyamatokat. De nemcsak az ízét teszi tönkre, hanem a paradicsom húsában található membránokat is lebontja, amitől az állaga lisztessé, kásássá válik. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, tároljuk a pulton, vagy a kamra polcain.

2. Hagyma

A hagyma – kivéve a snidlinget és az újhagymát, ami remekül bírja a hűtést -  könnyedén megpuhul, majd megpenészedik a hűtőben. Száraz, hűvös helyen tarva azonban sokkal tovább ízletes, frissek marad – arra azonban ügyeljünk, hogy a burgonyától messze helyezzük, mert rossz hatással vannak egymásra, hamar megromlanak. 

3. Fokhagyma

 A fokhagyma számára is a száraz, hűvös hely a megfelelő, hiszen a hűtőben először hajtani kezd, majd gumiszerűvé válik és megpenészesedik.

4. Kenyér

A hűtőben tartott kenyér hamarabb kiszárad, ezért érdemes a pulton a kenyértartóban tárolni. Ha nagyobb mennyiséget veszünk, akkor a legjobb, ha a maradékot lefagyasztjuk, így az felolvadás után is friss és puha lesz. 

5. Burgonya

A hűtő hidege a burgonyában lévő keményítőt cukorrá alakítja át, emiatt pedig a krumpli édessé és szemcséssé változik. Tartsuk inkább száraz, hűvös helyen, papírzacskóban. 

6. Méz

A méz a hidegben kikristályosodik, amitől kemény, nehezen kenhető lesz az állaga. Ha azonban alaposan lezárjuk, akkor a hűtőn kívül szinte bárhol tárolhatjuk, hiszen bármeddig eláll.

7. Bazsalikom

A zöld fűszernövény nem csak gyorsabban fonnyad, de a mellette tárolt ételek szagát is átveszi. Jobban járunk, ha a csokrot vízbe tesszük, és a polcon tároljuk. 

8. Éretlen gyümölcs

A még éretlen gyümölcs a hűtőszekrényben sem érik meg, ezért hagyjuk inkább elöl, szobahőmérsékleten. Ha már ízletes és érett, akár azonnal ehetjük is, de akkor már egy-két napra a hűtőbe is betehetjük.

9. Fűszeres szószok

Az olajnak, tartósítószernek és fűszereknek köszönhetően felbontás után is bátran tároljuk a kamrában, vagy a polcon, hiszen megromlani biztosan nem fog ott sem.

10. Olaj

Az olaj nem bírja a hűtést, attól ugyanis úgy besűrűsödik, hogy később az üvegből sem tudjuk kiönteni. Egy hűvös, száraz helyen azonban kitűnően eláll bármeddig.  

11. Kávé

A hűtőben tárolt szemes kávé elveszíti a zamatát, az aromáját, ráadásul a többi étel ízét is átveszi. Tartjuk inkább egy lezárt dobozban a polcon, nagyobb mennyiség esetéb pedig akár le is fagyaszthatjuk. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek