Aktuális

Tömeggyilkosság: radarral keresnek 180 magyar holttestet

Gergály Judith

Létrehozva: 2016.07.18.

Rohoncon egy több mint hetvenéves tömeggyilkosság maradt felderítetlenül. Vadász Gábor évek óta küzd azért, hogy megtalálják meggyilkolt édesapja sírját.

Rohonc vagy osztrák néven Rechnitz falu több mint hetven­éves súlyos titkot rejteget. 1945-ben, nagyszombat éjszakáján száznyolcvan zsidót öltek meg egy mulatság után. 

– Batthyány Margit grófnő rendezte kasté­lyában a vacsorát, ame­lyen ott voltak a helyi SS-tisz­tek és náci vezetők. Éjjel érke­zett egy telefon, önkénteseket kér­tek, hogy öljék meg a legyengült és hal­dok­ló zsidókat. Ezek az emberek a kereszt­pajtába voltak bezsúfolva – idézte fel dr. Vadász Gábor a szörnyűséget, aki­nek az édesapját és a nagybátyját is ott ölték meg. 

A halálba ment a vonat

A foglyokat a kőszegi munkatáborból vonattal szállították Rohoncra. A biztos halál várt rájuk, mert rossz egészségi állapotuk miatt már nem tudták őket dolgoztatni. 

– Apám úgy került a vonatra, hogy nem hagyta magára legyengült ikertestvérét, ezért őt is megölték a pajtában – sóhajt a fia. 

A halottakat másnap szintén zsidó foglyokkal elföldeltették, utána őket is megölték. A tömegsír pontos helyét a mai napig nem találják, benne száznyolcvan magyar ember csontjaival.

Voltak túlélők

David Litchfield író egy olyan 82 éves túlélővel találkozott, aki akkor kény­szermunkásként nyolc sírgödör ásásá­ra kapott parancsot. Éjfélre végeztek, utá­na hallották a lövéseket. Egy ember­nek pedig sikerült megszöknie. Az egyik helyi családnál bujkált hetekig a szénakazal­ban, így menekült meg. Egy másik nyomravezető azt állítja, a mészárlás után még kisfiúként ruhadarabokat, imaszalagokat és cipőket talált az egyik szántóföldön. 

Drónnal kutatnak utánuk

A rohonci polgármester, Engelbert Kenyeri szerint a keresztpajta körül mintegy tízhektáros területen lehetnek a sírok, és már számtalanszor végeztek kutatásokat a korabeli bírósági jegyzőkönyv alapján.

– Drónnal, radarral, korabeli amerikai fotók alapján is keresték a csontokat, de eredménytelenül. Ha felmerül új információ, a Belügyminisztériumtól és a földek tulajdonosától is kell engedély. Hat darab háromszor háromméteres gödörről van szó – tájékoztatta a Borsot.

A pápától kért segítséget

Vadász Gábor maradt egyedül az elhunytak leszármazottai közül. Korábban személyesen a pápának is írt, hogy járjon közbe az ügyében. Egy magyar tudományos intézet javaslatot tett a sírok feltételezett helyének átkutatására. Speciális geofizikai mérésekkel hamar lenne eredmény, de 3,2 millió forintba kerül. Írtam az osztrák köztársasági elnöknek és a Belügyminisztériumnak is. 

– A gyilkosság az osztrákok bűne, kötelességük a sírok felkutatása! – szögezi le a megölt férfi fia.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek