Azt nem tesszük hozzá, hogy többet, mert nem egy gyakori étel az asztalokon.
Fura tábla található Balatonbogláron, a vízparttól nem messze. A Somogyi Hírlap talált a figyelmeztetésre, amit a kecskebékák védelmében helyeztek el.
A felirat szerint a Balaton környékén is élő békafajok, köztük a kecskebéka a behurcolt gombás májbetegség és a vízszennyezés miatt amúgy is veszélyben van, ezért kérik, hogy tartózkodjunk az állatok fogyasztásától. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a kecskebéka idehaza védett állatfajnak számít. A legfrissebb minisztériumi rendelet szerint viszont – a táblával ellentétben – a természetvédelmi értéke immáron nem kétezer, hanem tízezer forint, így nem érdemes a befogásukkal kísérletezni.
Figyelmeztetés ide, védelem oda, Magyarországon – a múlt évszázaddal ellentétben – már nem igazán van kultúrája a békafogyasztásnak. A brekegő állatokat a combjukért fogyasztják, de borsos áruk miatt leginkább csak különlegességként szerepel az éttermek étlapján.
– Egy békacombmenü háromezer forintba kerül, hat darabot teszünk a tányérra. Ritka azonban, hogy valaki ilyet rendel, van olyan hónap, amikor egyet sem adunk el belőle. A békacombok Hollandiából érkeznek, de a magyar emberek már nem nagyon fogyasztják – nyilatkozta megkeresésünkre az egyik halászcsárda tulajdonosa, aki elképzelhetetlennek tartja, hogy idehaza valaki magánemberként a begyűjtésükkel foglalkozna.
Akik kóstolták már a békát, azok leginkább a csirkehúshoz hasonlítják. Elkészítése azonban nem egyszerű, ráadásul a beszerzése is komoly utánajárást igényel.