Augusztus végén nagyszabású ellenőrzést tartott a balatoni vendéglátósoknál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ).
A 4 napos vizsgálat alatt az ellenőrök 23 Balaton-parti településen összesen 72 vendéglátó egységet, halsütödét ellenőriztek. A szakemberek 14 esetben összesen 205 kg halat, vagy halterméket foglaltak le, illetve semmisítettek meg, derült ki a hatóság beszámolójából.
Több esetben higiéniai hiányosságokat is tapasztaltak az ellenőrök. A legnagyobb forgalomból kivont tétel mintegy 20 kg harcsafilé volt, de találtak olyan vendéglátóst, aki 71 kiló bűzlő halat tárolt, máshol pedig nem megfelelő minőségű pontyra, pisztrángra, süllőra, keszegra, hekkre és halbelsőségre bukkantak.
A vizsgálatok során olyan állapotú fagyasztott halat is találtak, melynek fajtáját már meg sem lehetett állapítani.