Aktuális

Vigasság és kiváló borok a Furmint Ünnepen

Hofmeister Zoltán

Létrehozva: 2016.09.05.

<p>Jókedvű sokadalom, mádi kézműves termékek, talpalávaló muzsika, no és kiváló, zamatos borok. Dióhéjban ez jellemezte a Mádi Furmint Ünnepet.</p>

Forrás: Vaskó Tamás

Még az ország távolabbi szegletéből is sokan ellátogattak az elmúlt hétvégén Mádra, a Tokaji borvidék egyik jeles termőhelyére, hogy részesei legyenek a Mádi Furmint Ünnepnek.

– Tessék csak, tessék, ez mind helyben termett zöldség. Vegyék és vigyék! – harsogta a Furmint korzón a szatócs, aki valójában tanárember, így a népművelés nem áll tőle távol.

– Ha csak néhányan megismerik ennek a hajdanán elsősorban a zsidó népesség körében népszerű, mesterségnek az arculatát, már nem voltam itt hiába – mondja Varga Gábor.

A Furmint korzón, a kirakodóvásárosok között rengeteg helyi termelő portékáját – sajtok, áfonya, méz – is meg lehetett kóstolni, ám ennek a két napnak a legfőbb attrakciója mégiscsak a kiváló minőségű borok megízlelése volt.

– Az én kedvencem a száraz Furmint, míg a páromé inkább az édes Hárslevelű – mondja a helyben lakó Kótai Gábor, aki Virág Nikolettel már a kezdetek óta ellátogat erre a rendezvényre.

A nyitott pincék igen népszerűek voltak ezúttal is. A Bors munkatársai megcsodálhatták egyebek mellett a Szarka Pincészet 1500-as években vájt járatait, sőt a tulajdonos, Szarka László azt is elmondta: a Furmint a fő fajtájuk, melyből évente    2–3 ezer palackkal értékesítenek, elsősorban itthon. Az 1792–1795 között épült Mádi Zsinagógára is sokan kíváncsiak voltak, melyet ide költözött borkereskedő és termelő zsidó családok építettek. A gyönyörűen felújított épület 2004 őszén az Európa Nostra-díjat is megkapta, ami az Európai Unió műemlékvédelmi díja.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek