Aktuális

Mélyponton a kapcsolata? Ezt tegye!

Bors

Létrehozva: 2016.10.31.

A legtöbb kapcsolatban vannak olyan mélypontok, amikor az egyik vagy mindkét félnek eszébe jut a szakítás gondolata. Meg lehet még menteni ilyenkor a kapcsolatot?

A szélsőséges esetektől – testi vagy lelki agresszió – mentes kapcsolatokban is felmerülhet időnként a szakítás lehetősége. A gyakori okok közt szerepel, ha kihűl a hitvesi ágy, az anyagiak, az unalom vagy éppen a gyereknevelésben felmerülő ellentétek. De bármi is legyen a vita tárgya, nem kell, hogy az elválásig vezessen. Dr. Csides Kata pszichológus, szexológus, életvezetési tanácsadót kérdeztük meg, hogy mely esetekben lehet még kibékülni és úgy folytatni, mintha mi sem történt volna, és mikor kell újra átgondolni a kapcsolat jövőjét.

– Az anyagiak, nevelési ellentétek vagy éppen a szex hiánya még nem feltétlenül ad okot a válásra. Ezeket a gondokat még rendbe lehet hozni, nagyon sokat segíthet ezekben az esetekben egy-egy család- vagy párterápia. – tanácsolta dr. Csides Kata.

– De az még fontosabb, hogy ne hagyjuk addig elfajulni a kezdetben még aprónak tűnő ellentéteket, hogy szakításig vezessenek.

Szólalj már meg!

A pszichológus elárulta azt a titkot is, amit igazából mindannyian tudunk, csak valahogy rendszeresen megfeledkezünk róla: mindennek a megoldása a beszélgetés. Az őszinte szavak mindenképpen szükségesek ahhoz, hogy az egykor szerelemtől zsongó pároknak ne váljon szét az útja.

– Magától semmi nem oldódik meg! Nem várhatunk a csodára, hogy egyszer csak rendbe jön minden úgy, hogy nem teszünk érte semmit – figyelmeztet a szakember.

– Már az első pillanatban, amikor tudatosul bennünk, hogy nincs rendben valami, üljünk le és kezdjünk el beszélni róla. Kérdezzük meg a párunkat, hogy miért alakulhatott ez így, mit tudunk tenni azért, hogy újra jó legyen az együttlét.

Sértődéssel csak rossz irányba lehet menni

Nem lehet csak a másikat hibáztatni azért, ha sértődésbe és hallgatásba burkolózunk, és nem mondjuk el, mi bánt.

– Nem szabad megvárni, míg elfajulnak a dolgok. Ha megszűnik az intimitás, ha már nem érdeklődik a dolgaink iránt, ha csak csendben élünk egymás mellett, akkor tegyük fel a kérdést: mi történt velünk?  És nem csak magunknak, hanem a párunknak is. Ilyenkor még rendbe lehet hozni a kapcsolatot – mondta dr. Csides Kata.

– Akkor azonban már lehet, hogy szakítás lesz a vége, mikor azt látjuk, hogy párunk furcsa dolgokra hivatkozva tűnik el egyre gyakrabban otthonról, ha sokszor titkolózik előttünk, vagyis amikor egyértelmű jelei vannak annak, hogy már nem csak ketten vagyunk a kapcsolatban, és már egyikünk sem akar békülni, megbocsátani.

Tartsunk egy kis szünetet…

– Arra hivatkozva szétköltözni egy időre, hogy hátha egy kis szünet jót tesz majd a kapcsolatnak, nem nagyon szokott bejönni – mondta a szakértő.

– Ez csak annyi, hogy pár hétre kilépünk a kapcsolatból, a problémákból, de nem teszünk semmit annak érdekében, hogy változzon valami. Az újrakezdés talán jobb lesz két, három hétig, hiszen hiányoztak egymásnak, de ezután újra előjönnek a szőnyeg alá söpört gondok. Így a kis szünettel nem oldottunk meg semmit. Ha mindkét félben megvan az újító szándék, akkor sikerrel meg is oldhatják a gondjaikat, persze ebbe energiát kell fektetni, mivel csak úgy magától nem fog menni.   

Kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek