Dobja fel az idei karácsonyt a látványos gines-rozmaringos szenzációval!
Állítson fenyőt az üvegpohárba! – ajánlja a Cocktail Chemistry Lab, s a látvány valóban ezt sugallja, miközben az ünnep örökzöldjét rozmaring pótolja, a díszeket pedig pár szem vörös áfonya jelképezi.
Bár a kompozíció megálmodói speciális hógömb italtartót használnak, egy sima falú és aljú háromdecis üvegpohár ugyanúgy megteszi, sőt!
A koktélhoz néhány ág rozmaring, cukor, egy kiskanálnyi karamell, egy kevés vörös áfonya, száraz gin, citromsav, sima és szódavíz szükséges.
Előkészületek: fogjunk fél teáskanálnyi citromsavat, öntsünk rá 90 milliliter vizet, alaposan rázzuk össze és tegyük hűtőbe az így nyert citromsav-oldatot!
Majd öntsünk egy lábosba egy csésze kristálycukrot, egy csésze vizet, keverjük össze és tegyük a tűzre. Ha már elég meleg, helyezzünk bele néhány ág rozmaringot. Kevergessük, majd közepes lángon forrásig hevítsük. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk állni fél órát. Töltsük át egy másik edénybe az így nyert rozmaring szirupot, és helyezzük hűtőbe.
S jöhet a varázslat!
Fogjunk egy rozmaringágat, nyessünk le belőle egy, a pohárnál nem magasabb ágat, amit ollóval vágjunk kúp, azaz fenyő formájúvá. Egy kiskanálnyi karamellt tapasszunk a pohár belsejének aljára, majd állítsuk bele a rozmaring-ágat. Dobjunk pár jégkockát egy másik pohárba, öntsünk rá 25 milliliter rozmaringszirupot, 30 milliliter citromsav-oldatot és 60 milliliter száraz gint, jól rázzuk össze, majd óvatosan töltsük át a fenyőt szimbolizáló rozmaringgal díszített pohárba. A koktél tetejére öntsünk egy kevés szódát és dobjunk bele pár szem áfonyát, amik a koktél felszínén úgy néznek majd ki, mintha díszek lennének a jelképes fenyőn. Szívószállal fogyasszuk!