Aktuális

Kuka helyett tésztára dobjuk az ételmaradékot!

Bors

Létrehozva: 2017.02.28.

Döbbenet: fejenként átlagosan 46 kiló élelmiszert hajítunk a szemétbe évente, ami 179 forintos kilós kenyér­árral és egy négyfős családdal számolva több mint harminc­ezer forint! Az alábbi praktikák segítenek spórolni.

Forrás: Thinkstock

Feltét

Felvágott-, sajt-, tejföl-, ke­tchup-, zöldség- és számos más élelmiszer-maradék menekülhet meg a szemetestől, ha tésztát főzünk és feltétként kombináljuk azokat. Hús- és zöldségmaradék megmentéséhez rizst is készíthetünk. A kissé száraz pékáru bundás kenyérként, a szárazabb pirítósként, felkockázva és megpirítva levesbetétként, ledarálva zsemlemorzsaként tehet jó szolgálatot. 

Bevásárlólista

Kiválasztott receptek alapján készítsünk bevásárlólistát, s mindenből csak annyit vegyünk, amennyi feltétlenül szükséges. Még akkor is, ha a nagyobb kiszerelés olcsóbb! Így összességében kevesebbet kell költenünk és hazacipelnünk. A frissen vásárolt zöldséget és gyümölcsöt azonnal mossuk és hámozzuk meg, szeleteljük fel, majd tegyük a hűtőbe! Ott szem előtt lesz, mielőbbi fogyasztásra ösztönözve. 

Felajánlás

Túl sok konzervet, tésztát vagy más tartós élelmiszert vásároltunk, és kizárt, hogy a lejárati idő előtt mindet elfogyasszuk? Keressünk a környéken jótékonysági szervezeteket, amelyek szívesen átveszik az adományunkat, amellyel rászorulók lakhatnak jól.

Hűtőszekrény

A hűtő polcain mindig hátra helyezzük a későbbi lejáratú termékeket! Írjuk ki a hűtőajtóra, melyik benne található portéka mikor jár le. A kenyértől kezdve az almán át a vajig számos élelmiszer lefagyasztható, és így tovább tárolható.

Porciózás

Mindig annyi ételt szedjünk a tányérunkra, amennyit biztosan el tudunk fogyasztani! Inkább többször merjünk, minthogy a megmaradt élelmiszer a szemétben kössön ki. Étteremben a maradékot csomagoltassuk el, másnap jóleshet még!

Számoljunk a nyaralással! 

Gianni azt mondja, bevásárlás előtt nézzük meg, mi van a kamránkban, hűtőnkben! 

– Tudatosan vásároljunk! Csak azért, mert akciós egy élelmiszer, még nem biztos, hogy kell. Sok étel lejárhat, amíg nyaralunk, ezt is tartsuk szem előtt! Ne legyünk finnyásak: a kicsit sérült paradicsom például kiváló lecsóalap – tanácsolja.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek