Döbbenet: fejenként átlagosan 46 kiló élelmiszert hajítunk a szemétbe évente, ami 179 forintos kilós kenyérárral és egy négyfős családdal számolva több mint harmincezer forint! Az alábbi praktikák segítenek spórolni.
Forrás: Thinkstock
Feltét
Felvágott-, sajt-, tejföl-, ketchup-, zöldség- és számos más élelmiszer-maradék menekülhet meg a szemetestől, ha tésztát főzünk és feltétként kombináljuk azokat. Hús- és zöldségmaradék megmentéséhez rizst is készíthetünk. A kissé száraz pékáru bundás kenyérként, a szárazabb pirítósként, felkockázva és megpirítva levesbetétként, ledarálva zsemlemorzsaként tehet jó szolgálatot.
Bevásárlólista
Kiválasztott receptek alapján készítsünk bevásárlólistát, s mindenből csak annyit vegyünk, amennyi feltétlenül szükséges. Még akkor is, ha a nagyobb kiszerelés olcsóbb! Így összességében kevesebbet kell költenünk és hazacipelnünk. A frissen vásárolt zöldséget és gyümölcsöt azonnal mossuk és hámozzuk meg, szeleteljük fel, majd tegyük a hűtőbe! Ott szem előtt lesz, mielőbbi fogyasztásra ösztönözve.
Felajánlás
Túl sok konzervet, tésztát vagy más tartós élelmiszert vásároltunk, és kizárt, hogy a lejárati idő előtt mindet elfogyasszuk? Keressünk a környéken jótékonysági szervezeteket, amelyek szívesen átveszik az adományunkat, amellyel rászorulók lakhatnak jól.
Hűtőszekrény
A hűtő polcain mindig hátra helyezzük a későbbi lejáratú termékeket! Írjuk ki a hűtőajtóra, melyik benne található portéka mikor jár le. A kenyértől kezdve az almán át a vajig számos élelmiszer lefagyasztható, és így tovább tárolható.
Porciózás
Mindig annyi ételt szedjünk a tányérunkra, amennyit biztosan el tudunk fogyasztani! Inkább többször merjünk, minthogy a megmaradt élelmiszer a szemétben kössön ki. Étteremben a maradékot csomagoltassuk el, másnap jóleshet még!
Számoljunk a nyaralással!
Gianni azt mondja, bevásárlás előtt nézzük meg, mi van a kamránkban, hűtőnkben!
– Tudatosan vásároljunk! Csak azért, mert akciós egy élelmiszer, még nem biztos, hogy kell. Sok étel lejárhat, amíg nyaralunk, ezt is tartsuk szem előtt! Ne legyünk finnyásak: a kicsit sérült paradicsom például kiváló lecsóalap – tanácsolja.