A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán sajtótájékoztató keretén belül hozta nyilvánosságra a magyar és külföldi termékek összehasonlításáról szóló vizsgálat eredményeit. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint kettős mérce működik az európai piacon, és ezt a 96 termék vizsgálata is bizonyította.
Ezek szerint a termékek mintegy 70 százalékánál fedeztek fel kisebb-nagyobb minőségi eltérést, a miniszter beszámolója szerint a Magyarországon forgalmazott áruk esetében kevesebb a tápanyag, viszont több a mesterséges adalékanyag. Egyes termékek esetében a különbség már érzékszervekkel is észlelhető, más áruk esetében viszont analitikai módszerek segítettek a differencia feltárásában. A magyar termékek esetében a természetes anyagok aránya kevesebb, mint máshol, az ízfokozó használata viszont sokkal jellemzőbb. Ráadásul a beszámoló szerint hiába olcsóbbak az alapanyagok, a magyar áruk ára nem kevesebb, mint más országokban.