A szolnoki Osztrovszki Ildikó mindig is nagyon vágyott valami különleges önkifejezési formára. 2009-ben aztán egy kiállításon nagyon megihlette az úgynevezett hidegkonyhai artisztika, amelynek része a zöldség- és gyümölcsfaragás. Ezt látva jutott aztán arra az elhatározásra, hogy maga is megpróbálkozik ezzel a műfajjal.
– Egy többszörös olimpiai bajnokhoz jártam ellesni az alapokat. Mivel a faragás során egy rossz mozdulat könnyen végzetes lehet, és mindent kezdeni kell elölről, így gyakorlatilag nem hibázhatunk – fogalmazott Ildikó.
A tanulás végül olyan jól ment, hogy 2015-ben barátai unszolására benevezett a Szolnokon megrendezett országos versenyre, amelyet rögtön meg is nyert. Aztán rá egy évre megvédte a bajnoki címét, így egyértelművé vált, hogy ő is utazik Erfurtba, a 2016-os olimpiára.
– Az első országos versenyemen a koronázási ékszereket faragtam ki dinnyéből. Az olimpiára pedig egy meglehetősen komplex munkával neveztem be. Kókuszból faragtam ki a 12 csillagjegyet, melléjük pedig készítettem egy földgömböt, amelyen mindent különböző magvakból raktam ki. Több hónapig tartott a munka – vallotta be a nemzetközi versenyen végül ezüstérmet szerző Ildikó, aki jövőre a világbajnokságon akar bizonyítani, nem titkolt célja a győzelem.
– Nagyon aranyos volt az a visszajelzés, amikor egy zöldségből faragott rózsámra az egyik kislány azt hitte, valódi virág, s megszagolta – mondta Ildikó.