Forrás: AP
A magyarok találékonysága közmondásos, de egy 65 éves kubai borkészítő gógyiját mi is megirigyelhetnénk. Sajátos módszert dolgozott ki a szesz erjesztésére, amit addig finomított, míg rájött: nem kell befőttesgumi, a legjobb hatást óvszerrel érheti el.
– Az üveget megtöltjük sok szőlővel, trópusi gyümölccsel, kis guávával, zsázsával, céklával és még egy kis gyömbérrel, hibiszkusszal. Aztán a nyakát óvszerrel zárjuk le – mondja az évtizedes tapasztalattal bíró Orestes Estevez. El Canal nevű pincészetét Kuba egyik legvirágzóbb családi vállalkozásává tette, miután a titkosszolgálattól leszerelt. Módszerének lényege a lassabb erjedés. Amikor ennek vége, és a gáz eltűnik, a kondomok nem fúvódnak tovább, egyszerűen elernyednek. Onnantól az italok készek a palackozásra.
– Semmi ördöngösség nincs ebben. Üvegre óvszert húzni ugyanolyan, mint emberre – vigyorog a „borász”. Mire egy üveg elkészül, egy hónap is eltelik. Ehhez képest napi ötven palackot is elad, főleg a szomszédoknak, éttermeknek.
A kereskedelmi embargóval sújtott kommunista országban mindenki kénytelen a találékonyságára támaszkodni, így horgászok is kötöztek már fel csaliként óvszert.