Aktuális

Biztos halálba száguldanak a magyar fiatalok

Címkék
autóbaleset

Balajti Péter

Létrehozva: 2017.05.12.

Sokkoló, hogy a fia­talok körében vezető halálok az autóbaleset. A 25 év alattiak közel negyede sérül meg vagy veszti életét az utakon. A figyelmetlenség és a rutin hiánya mellett az alkohol és a drogok is egyre nagyobb szerepet játszanak a tragédiákban. Mit lehet tenni?

Mobillal sofőrködnek

A fiataloknak még vezetés közben is lételemük az okostelefon: 43 százalékuk SMS-ezik, 36 százalékuk telefonál, ám ami még ezeknél is ijesztőbb: százból tizenegyen videókat néznek vagy szelfit készítenek. Márpedig ha valaki ötven kilométeres sebesség mellett egy másodpercre a mobiljára pillant, tizennégy métert tesz meg vakon.

Tettes vagy áldozat?

Fizikailag és lelkileg is megviselheti az embert egy karambol. Különösen akkor lehet életre szóló teher, ha miatta szenvedett valaki súlyos, maradandó, rosszabb esetben halálos sé­rülést. Hazánkban 2015-ben 16 331 személyi sérüléses baleset történt, melyek közül 2277-et 25 évnél fiatalabbak okoztak. Két éve húszezernél is többen sérültek meg vagy vesztették életüket az utakon, közülük minden negyedik áldozat hu­szonöt év alatti volt.

Fontos a jó példa

Kiss Csaba rendőr alezredes szerint döntőek a pozitív impulzusok és a jó példa. Meghatározó, hogy a szülő milyen járművezetői mintát ad a gyermekének, szán-e közös autózós időt a friss jogsis gyerekre. Albert Péter vezetéstechnikai szakértő azt mondja, a szomszédos Ausztriában kötelező­vé tették, hogy a jogosítvány megszerzése után fél éven belül vezetéstechnikai tréningen ve­gyenek részt az autósok. Az eredmény magáért beszél, egyharmadával csökkent a halálos balesetek száma.

Fő a megelőzés

Szeptembertől hazánkban is ingyen elérhető lesz a Ford Driving Skills For Life program, melyre a neten jelentkezhetnek a friss jogsis 18 és 24 év közöttiek. A félnapos képzése­ken többek közt drog-, alkohol- és más­naposságszimuláció mellett, kontrollált körülmények között idéznek elő vészhelyzeteket. Utóbbiak hatásait a test megjegyzi, így éles helyzetben ki­sebb stresszt okoznak, és jobb lesz a problémamegoldás.

Alap az öv

Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó azt mondja, annak idején rossz autókkal karamboloztak a fiatalok, s bár ma jobb biztonsági feltételeket kapnak, a mobil elvonja a figyelmüket, a videojátékok sajátosságai pedig felelőtlen autóssá tehetik őket.

– Lehet, unalmasak, de fontosak a rutindolgok. Éppúgy alapnak kell lennie a biztonsági öv használatának és a KRESZ betartásának, mint a fürdésnek és a fogmosásnak. Holott az utóbbiak esetleges elmaradása nem életveszélyes. Huszonévesen én is ütköztem, nemrég pedig három ismerősöm vesztette életét az utakon. Ezek még fegyelmezettebb vezetésre intenek. Kívánom, mások ilyen tapasztalások nélkül is körültekintően autózzanak!

Kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatja.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek