Tombol az allergiaszezon. Sokakat érint az orrfolyás, szemviszketés, folyamatos tüsszögés. Ám kevesen tudják, hogy bizonyos ételek fogyasztása fokozza a tüneteket. Ezt hívják keresztallergiának.
Mogyoróval indul a szezon
Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója a környezetünkben található egyébként ártalmatlan anyagokra. Ezeket az anyagokat a szervezet allergénként azonosítja, melyekre ellenanyagot termel. A hazánkban élő mintegy kétezerféle növény nyolcadának pollenje – virágpora – viselkedik allergénként. Magyarországon már februárban jelentkezhetnek a tünetek: akkor a mogyoró gyötörheti az arra érzékenyeket, majd a fafélék következnek, májustól pedig a fűféléké a főszerep.
Ekkor virágzik a nyárfa is, aminek magszőre sokakat kínoz, ám kevesen tudják, hogy ez inkább az erre tapadó fűpollen miatt okoz tünetet. Maga a nyárfa pollenje ugyanis kevéssé allergén. Az egyik legagresszívabb gyomnövény a sokakat július végétől kínzó gyomféle, a parlagfű, amely akár az első fagy beálltáig képes tüneteket okozni.
Óvatosan a mézes teával!
A pollenallergiásoknak nem árt vigyázni a vegyes virágmézzel, illetve a különféle gyógynövényteákkal, mert fogyasztásuk felerősítheti az allergiás tüneteket. A keresztallergénként ismert növényeket se fogyasszák, főleg ha ajak-, torok- vagy nyelvviszketést, szájüregi, illetve ajakduzzana-tot, rekedtséget vagy légzési panaszt okoznak.
Fenyeget a keresztallergia
Ha már tudja, mi váltja ki az allergiás tüneteit, az alábbi felsorolás segít abban, milyen élelmiszerek válthatnak ki keresztallergiát, amelyeket ezért érdemes kerülnie.
Fekete üröm: sárgarépa, petrezselyem, zeller, alma, kivi, földimogyoró, kömény, édeskömény, ánizs, koriander, mangó.
Háziporatka: rákféleségek.
Éger: alma, körte, cseresznye, őszibarack, mandula, mogyoró, zeller.
Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.
Földimogyoró: dió.
Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag.
Parlagfű: őszibarack, nektarin, görögdinnye, sárgadinnye, banán, tök, uborka, cukkini, paradicsom, kamilla, napraforgómag.
Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó, spenót.