Egyre több vásárló megnézi, hogy a csomagolt élelmiszerek, például hús- vagy tejtermékek szavatossági ideje mikor jár le, és annak függvényében viszi el. Az üzleteknek érdekük, hogy az utolsó nap, akár nagyobb árengedménnyel is, de eladják az árut. Ennek szabályozásáról és gyakorlatáról kérdeztük a Nébihet és nagy élelmiszer-forgalmazókat.
Nébih
A élelmiszer forgalmazást EU-s és nemzeti jogszabályok határozzák meg. Az üzletekben csak a lejárat napjáig tarthatók, és emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerként addig értékesíthetők. Arra nincs jogszabály, hogy közvetlen ez előtt mérsékelt áron kellene-e értékesíteni a termékeket, de a forgalmazó dönthet így. Az akciós címke nem fedheti el az eredeti jelölést. A forgalmazót nem kötelezi jogszabály, hogy a csökkentett áron kínált élelmiszerek esetében a vásárlók számára indokolja a döntését.
SPAR
Törvényi előírás, hogy alapvetően tilos a beszerzési ár alatti értékesítés. Ez alól kivételek lehetnek a közeli lejáratú termékek 24 órás fogyaszthatósági idő esetén az utolsó két órában, a több mint 24 órás idő esetén a fogyaszthatósági idő utolsó napján, a három hónapos minőségmegőrzési idő esetén a minőségmegőrzési idő utolsó két hetében, a több mint három hónapos minőségmegőrzési idő esetén a minőségmegőrzési idő utolsó négy hetében. Az egyik boltban megtudtuk, hogy a számítógépes rendszer jelzi a lejárati időket. Az aznap lejáró terméknél negyven-, az egy nappal később lejárónál húszszázalékos engedményt adnak, amit a ráragasztott sárga címke jelez.
ALDI
A leárazások oka élelmiszereknél legtöbbször a közeli lejárat. Erre eltérő színű árcédulával hívják fel a vásárlók figyelmét. A fogyasztóvédelmi előírások betartásával a boltok vezetői, illetve helyetteseik határozhatják meg az egyes termékek leárazásának időpontját és annak mértékét.
TESCO
Napi szinten ellenőrzik, hogy lejárt határidős termék ne maradjon az eladótérben. A közeli lejáratos termékeknél az árcsökkentés mértéke a készlet nagyságától függ. Az árcsökkentett termékeket mindig jól láthatóan és egyértelműen jelölik, sok esetben sárga címkével. A felesleg csökkentése érdekében a polcon nem tartható, de még emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszert mindennap összegyűjtik és jótékony célra, rászoruló családokhoz juttatják el.