Hazánkat is elérte az utóbbi idők egyik gasztroőrülete. Amerikában egy ideje már hódít a koromfekete fagylalt, amit mostantól Budapesten is megkóstolhatunk. Az egyik fagyizóban tegnap mutatták be a legújabb különlegességet.
– Néhány éve hallottam arról, hogy fekete fagyit forgalmaznak az USA-ban. Nagyon szerettem volna kipróbálni, már majdnem fel is kerekedtem emiatt, hogy megkóstoljam, de végül aztán inkább vártam, hátha nálunk is kapható lesz. Ám ebből nem lett semmi, így magam tettem érte. Kapcsolatba léptem amerikai készítőkkel, és kaptam tőlük egy receptet – mondta a kezdetekről Vincze Annamária.
A gyártáshoz azonban már segítségre volt szüksége, így felvette a kapcsolatot Antalicz Miklós cégével, amely vállalta, hogy elkészíti az édességet.
– Nem sok időnk volt tesztelni a fagyit, de végül egy egészen kellemes ízvilágú terméket sikerült létrehoznunk. Készült hagyományos, cukros változat, de az egészségtudatosság jegyében készítettünk egy almacukorral édesített verziót is. Az almacukorban az az érdekes, hogy jelentősen kiemeli az ízeket, így a helyes arányok megtalálása volt az egyik fő feladat – magyarázta.
S vajon hogyan lesz fekete a fagylalt és a tölcsér? A titok az úgynevezett kókuszszénben rejlik, ami az elszenesedett kókusz feldolgozott változata, s természetes színezékként használják.
Fekete kaják
Nem a fagyi az egyetlen étel, aminek elkészült a koromsötét változata.
Van fekete buciból készülő hamburger, fekete kenyér, fekete macaron, tintahal tintájával festett fekete olasz tészta.
A fekete csirke is meglehetősen különös jószág, még ha az íze nagyjából hasonló is a megszokott szárnyaséhoz.