Aktuális

Los Angeles zöldjét eszi Nyerges – komoly mozgalmat indított el

V. Zs. 

Létrehozva: 2017.07.12.

<p>Egy magyar származású férfi azt fogyasztja Los Angeles környékén, amit a városi környezetben a természet felkínál neki.</p>

Komoly moz­galmat is elindított már az Egyesült Államokban élő Chris­topher Nyerges, aki az élelemszerzés egyik ősi formája szerint éli mindennapjait. A Los Angeles-i férfi a várost és környékét járva olyan növényeket gyűjtöget, amelyekről megbizonyosodott, hogy ehetőek. Tudja például, hogy melyik utcában akadhat gombákra, vagy melyik autópálya mentén nőnek remek fűszernövények. Tapasztalatairól már több könyvet is írt, amik segítségével bárkiből nagyvárosi növényvadász válhat.

Nyergest már gyerekként is érdekelte a botanika, a család hűtőjében számos növényfajtát tárolt. Ismereteit később komolyabb szintre fejlesztette, s mostanra már olyan remek vegetáriánus ételeket tud ajánlani, amilyenek korábban senkinek se jutottak volna az eszébe.

– Ne hagyjuk figyelmen kívül a közönséges dísznövényeket! Némelyikük sózva vagy salátában egészen ízletes. Egyedül arra vigyázzunk, hogy bizonyos fajok nagyon hasonlítanak egymásra, s miközben az egyik biztonsággal ehető, addig a másik lehet mérgező is – magyarázta a férfi a National Geogra­phicnak, amikor pár éve interjút adott a magazinnak.

Fehérjedús a libatop

A gyűjtögető szerint ehető a csipkebogyó, a rózsaszirom, de főzve finom a sásliliom gyökérgumója is. A fehér libatopot gyomnövény volta miatt bőszen irtják, valójában azonban remek élelmiszeralapanyag, sok fehérje van benne. Nyerges szerint a tölgyfák makkjából is remek liszt készíthető, ha megfelelően van feldolgozva – mivel alapból ez a termés keserű.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek