Aktuális

5+1 szüreti program a hétvégére

Zsigmond Viktória

Létrehozva: 2017.09.16.

A szüret a szórakozás mellett kemény munka is. A sző­lő egész éves gondozásának most érik a gyümölcse. A bor szerelmeseinek érdemes ellátogatni a következő helyekre, ahol különlegességekkel is találkozhatnak.

1. Arácsi szüret, Balatonfüred 2017. szeptember 17. Arács eredetileg királyi birtok volt – az ott lakók többnyire mezőgazdasággal, valamint szőlőtermesztéssel foglalkoztak, lévén, hogy kiváló termőterület –, majd 1954-ben egyesült Balatonfüreddel. A hagyományokhoz híven, az idei szüreten is elkészítik Arács saját borát, ami azért különleges, mert az odalátogatók hozzájárulhatnak a finom nedűhöz egy fürt, vö­dör vagy láda szőlővel, amely később finom borrá érik majd.

2. Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál, Gyöngyös 2017. szeptember 15–17. A mátrai borvidék a második legnagyobb borászati terület, a legnagyobb települése pedig Gyöngyös. A szőlőfajták közül a hagyományos olaszrizlingen, leánykán és muscat ottonelen túl a szürkebarát, a sauvignon blanc és a chardonnay is kiváló minőségű borokat ad. A nedű szerelmesei nemcsak szüret alkalmával találják meg itt a számításukat, több borospince és borozó is várja őket.

3. Debrői Hárslevelű Szüreti Nap, Aldebrő 2017. szeptember 16. A borokat a mintegy 500 éves kompolti műemlék pincében állítják elő és tárolják. A Heves megyei községben kiemelt fontossággal bírnak a hagyományos, régi, úgymond őshonos magyarországi fajták, mint a hárslevelű, a juhfark, az olaszrizling, a gohér és a kadarka. A debrői hárslevelű megalkotójának, Rác Pálnak emlékszobra is áll a településen.

4. Szekszárdi Szüreti Napok 2017. szeptember 14–17. Szekszárdon a présházak és a pincék a XVII. század második felében szaporodtak meg. Ezeknek a régi pincesoroknak a ma­radványai a mai napig fellelhetőek a belváros közelében is. Szekszárdon leginkább vörösborral foglalkoznak, egyes termelők pedig titokban tartják a keverés receptjét. Emellett érdekesség még, hogy itt előbb használták a bikavér elnevezést, mint Egerben. A hagyományőrző szüreti felvonuláson megjelennek a régi népviseletek, valamint a szürettel kapcsolatos eszközök. A borudvaron több mint negyven borászat, pince, és pálinkaház termékeit mutatják be.

5. Cserszegtomaji Szüreti Vigasság 2017. szeptember 16. A hagyományos szüreti felvonuláson lovas kocsikkal, traktorokkal és kisvonattal járják körbe a települést, a megállókban pedig programokkal és boros koccintással várják az érdeklődőket. Aki arra jár, megebédelhet a jelenleg étteremként üzemelő Festetics Pincében, amely 1842-ben épült, és egykor a Festetics család borászata volt.

+1. Délegyházi Körtefesztivál 2017. szeptember 23. Délegyházán található egy több mint négyszáz éves vadkörtefa, mely a település címerén is szerepel. Az öreg fa előtt tisztelegve született meg a gondolat, hogy egy gasztronómiai fesztivál fő­szereplője legyen ez a gyümölcs. 

Kinek tesz jót napi egy pohár bor?

Régóta tudjuk, és napjainkban is egyre több kutatás igazolja a vörösbor mérsékelt fogyasztásának szívet és érrendszert védő hatását, ám kellemetlen tüneteket is okozhat: hisztamin­­intoleranciások ne igyan­ak vörösbort. A hisztamin az élő szervezetben jelen lévő természetes anyag, biológiailag aktív sejttermék, amely részben a szervezetben termelődik, részben pedig élelmiszerekkel kerül be. Bizonyos ételek is tartalmaznak hisztamint eltérő mennyiségben, így ezek fogyasztását követően is emelkedhet szervezetünkben a hisztaminszint mértéke – magyarázza dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Mindez akkor jelent problémát, ha a hisztamin lebontása nem történik meg megfelelően.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek