Aktuális

Genetikai időzített bomba: a halál árnyékában él, pedig semmi baja

Címkék
betegség

Bors

Létrehozva: 2017.09.14.

Egy tinédzsernek nagyon súlyos genetikai betegséggel kell szembenézzen, nagypapáját már megölte, anyukáját pedig mozgásképtelenné tette a Huntington-kór. Ez a betegség egy neurodegeneratív idegrendszeri betegség, mely az agyban található bizonyos idegsejtek elhalásával jár, hosszantartó lefolyású betegség is lehet, de viszonylag gyorsan is életét vesztheti a beteg. Ez az örökletes betegség már végzett a 17 éves Cameron Newport nagyapjával, és megtámadta anyukáját is. A 43 éves nő már nem képes ellátni magát, otthonában kell ápolni.

Teen has 50% chance he is carrying genetic time bomb that tore his family apart

A teenager doesn't know whether he is living with a ticking time bomb that killed his grandad and left his mum in a care home aged 43. Cameron Newport, 17, has a 50-50 chance of inheriting incurable Huntington's disease .

A betegség miatt a páciensnek gyakran megváltozik a személyisége, hangulatváltozások, ingerlékenység lesz rá jellemző, elveszti mozgáskoordinációját is. A betegségről, illetve genetikai továbböröklődéséről a család csak azok után kapott tudomást, hogy a nagypapa állapota rosszabbodni kezdett. Akkorra már Cameronnak két testvére is született, akik mind kénytelenek szembenézni genetikai örökségükkel.

A skót család legnagyobb gyermekét már foglalkoztatja a gondolat, hogy felnőtt korában szembe kell-e néznie a betegséggel, vagy sem. 50-50 százalék az esélye, hogy örökölte a betegséget, ám ha igen, semmit sem tehet ellene.

„Régebben már alig vártam, hogy 18 éves legyek, és elvégeztethessem a vizsgálatot, amely ki tudja mutatni, hogy rendelkezem-e a betegséget okozó génnel. De mára már letettem erről. Mégis mit tennék, ha kiderülne, hogy beteg leszek?” - tette fel a jogos kérdést a 17 éves fiatalember.

Cameron egészen kicsi korától betegeskedett anyja, ám a diagnózisra 2010-ig kellett várni, ám senki sem lepődött meg a dolgon.

„Olyan régóta beteg, amióta az eszem tudom, így nem volt sokk a megállapítás” - tette hozzá a fiú.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek