Aktuális

Szilvia kutatása megváltoztathatja az egészséges táplálkozást

Hu-Zo

Létrehozva: 2017.10.05.

Forrás: Délmagyar.hu

Magas C-vitamin-tartalmú zöldségek létrehozásán dolgozik a szegedi kutató, Tóth Szilvia Zita. A C-vitaminról mindenki tudja, hogy nélkülözhetetlen az ember számára, ám az is kiderült róla, ami sokáig nem volt ismert, hogy a növények életében is fontos szerepeket tölt be. Szilvia öt évig tanult Genfben, és ott tudatosult benne, hogy a C-vitaminnal kapcsolatban számos kérdés még tisztázásra vár. Itthon is folytatta kint megkezdett kutatásait, és az MTA Lendület programjában egy kutatócsoport vezetője lett. Most a L’ORÉAL–UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért elismerést vehette át.

– A célunk olyan tudás megszerzése, ami hozzájárulhat magas vitamintartalmú zöldség- és gyümölcsfajták létrehozásához – magyarázta a Borsnak Tóth Szilvia Zita. – Régóta próbálkoznak kutatók, hogy nagyobb C-vitamin-tartalmú növényeket hozzanak létre – főleg génmanipulációval –, de maguk a növények is szabályozzák, hogy mennyi C-vitamint állítsanak elő. Mi ezt a korlátot egy új megközelítéssel próbáljuk lebontani. A vitaminnövelés főleg salátákban lehet hasznos, hiszen azokat nyersen, főzés nélkül fogyasztjuk (a hő a C-vitamin ellensége), és természetes úton elégíthetjük ki velük a szervezet szükségletét. Eredményeinket később hasznosíthatják a gyümölcsök esetében is.

A kutatónő édesanya is: kisfia most hatéves, a kislánya hathetes. A szakirodalommal, az eredmények elemzésével, tudományos cikkek írásával szerencsére otthon is lehet foglalkozni, tehát a kutatócsoportot onnan is irányíthatja.

– A fiam nagyon büszke rám. Amikor tavaly megjelent rólam az Élet- és Tudományban egy cikk, boldogan dicsekedett vele az óvodában, és a mostani díjátadóra is elkísért – büszkélkedett Szilvia.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek