Az eddigi 27-ről 5 százalékra csökkent a fogyasztási célú hal és a sertés bensőségeinek áfája, így több pénz maradhat a zsebünkben.
Hal
Nemcsak a hazánkból származó élő halért fizethetünk kevesebbet, hanem az ikrákért, haltejért, halmájért, valamint a frissen hűtött és fagyasztott kopoltyúsokért is, azonban a díszhalakra, valamint a cápára és importárukra nem vonatkozik a változás.
Az áfacsökkentés célja, hogy minél több halat fogyasszunk, mivel míg a magyarok éves fogyasztása átlagosan hat kiló, addig az uniós átlag ennek négyszerese: 24 kiló.
Sertés
A hal mellett az élelmezési célra alkalmas sertés vágási melléktermékeit és belsőségeit is olcsóbban kaphatjuk meg. Ez azt jelenti, hogy a frissen vagy hűtve kínált sertésmáj, fej (aggyal, tokával, nyelvvel vagy ezek nélkül), valamint húsréteget tartalmazó sertésszalonna is ötszázalékos áfával vásárolható meg. Viszont, ha a szalonna húsréteget nem tartalmaz, legyen akár sózva, szárítva vagy füstölve, úgy már a változások erre a termékre nem vonatkoznak, így csak 27 százalékos áfával juthatunk hozzá. Emellett a sertészsír, a töpörtyű, a főzött, fűszerezett húsok, valamint a kolbászok sem tartoznak az új törvény alá, tehát az ára változatlan marad.
A Fény utcai piac egyik halárusa elmondta, hogy még nem tapasztaltak változást. Pár hét múlva már elképzelhetőnek tartják, hogy nagyobb lesz a kereslet, de nem gondolják, hogy sokkal több kopoltyúst fogunk enni, mint eddig. Elmondásuk szerint öt helyett hét százalékra csökkentették az árakat, amely még így is hatalmas akciót jelent a vásárlóknak.
A hentes szerint a sertésre vonatkozó változás nem nagyon befolyásolja a vásárlási szándékot, mivel a változásban érintett belsőségek nem túl kapósak.
Mivel a magyar vásárlók árérzékenyek, ezért biztos, hogy több hal fogy majd, mint eddig – mondta lapunknak Lévai Ferenc, az Aranyponty Halászati Zrt. vezérigazgatója. Az áfakulcs csökkentése nemcsak a fogyasztóknak, hanem a termelőknek és az eladónak is jó.
Ha nő a fogyasztás, akkor a termelésnek is emelkednie kell, kijjebb szorítható lett az import is, amely szintén pozitívum a halgazdaságoknak. Fontos az embereket arra buzdítani, hogy minél több kopoltyúst fogyasszunk, mivel ez nagyban hozzájárul az egészségünkhöz, amely hosszú távon szintén megtérül.
Lakatos Zoltán: – Mindkettőt szeretem, úgyhogy biztosan. Egy dologtól tartok, hogy ezt a csökkenést rövid időn belül lenyelik a kereskedők, ahogyan a sertéshús ára is visszament.
Kertesiné, M. Hedvig: – Én ettől függetlenül is gyakran veszek ezekből. És persze az, hogy az áfa 22 százalékkal csökken, nem garancia arra, hogy az ára is ennyivel lejjebb fog menni.