Aktuális

Részeg politikus próbálta fel a Szent Koronát

D.P.

Létrehozva: 2018.01.15.

Mi köze a Szent Koronának két, Ausztriában vásárló katonához? Hogyan bírt kiegyenesedni a nehéz palástban Szent István? Érdekességek a 33 évig az Egyesült Államokban őrzött relikviákról.

A szovjet hadsereg elől menekülő nyilasok parancsára a koronaőrség 1945 márciusában német földre (a mai Ausztria területére) vitte a Szent Koronát, a jogart, az országalmát, a kardot, a koronázási palástot és a Szent Jobbot. A kincsek júniusra amerikai kézre kerültek, és ezekből csak a Szent Jobbot kaptuk vissza még augusztusban. Így kezdődött a magyar államiság jelképeinek 33 évig tartó amerikai kalandja. A Szent Korona végül 1978. január 6-án tért vissza hazánkba az Egyesült Államokból. A hazatérés negyvenedik évfordulója alkalmából szedtünk össze tizenegy érdekességet. 

1. Nem ez volt a Szent Korona első száműzetése: ezeréves történelme alatt tizenegyszer tért haza Magyarországra.

2. Két év alatt kétmillióan látták közelről a páratlan relikviát, miután 1978. január 31-ével kiállították a Nemzeti Múzeumban.

3. 1979-ben két, a korona őrzésével megbízott katona kiutazott vásárolni Ausztriába, de nem tértek vissza. Félő volt, hogy kikotyogják az őrzésre vonatkozó titkokat, ezért újra kellett szervezni az őrzés rendjét.

4. A Szent Korona hazatérése ellen már a hetvenes évek elejétől folyamatosan tiltakoztak az Egyesült Államokban élő magyarok.

5. A budapesti amerikai nagy­követ azt kérte, Kádár János ne legyen jelen az átadási ceremónián, de ő nem is tervezte ezt.

6. Szó volt róla, hogy a tárgyakat az átadás után is amerikaiak őrizzék Magyarországon.

7. A magyar kormánynak garantálnia kellett, hogy a kiállítást a külföldön élő magyarok is megtekinthetik.

8. Az első hivatalos színes fotók 1977-ben a Fort Knox-ban tartott szakmai átadáson készültek a Szent Koronáról. Fort Knoxban nem csak az amerikai aranytartalékokat őrzik, van néhány páncélterem a külügy számára is fenntartva. A koronázási ékszereket ezek egyikébe, a 31. számú fülkébe vitték, és itt őrizték a hazatérésig.

9. A palást igencsak ne­héz volt. Elképzelhetetlen, Szent István hogyan tudott felegyenesedni benne úgy, hogy közben a nehéz koronát is a fején viselte.

10. Kétszer is felpróbálták a koronát a Fort Knox-i időszak alatt. Egy belga politikust 1965-ben egy százados szó szerint megkoronázott, miután kicsit felöntöttek a garatra. Mielőtt 1849-ben Orsovánál elásta vol­na, ugyancsak a fejére tette a koronát Szemere Bertalan, az első felelős magyar kormány belügyminisztere.

Könyvet írt a titkokról

A relikviák hazatérésének 40. évfordulója alkalmából Glant Tibor, a Debreceni Egyetem Észak-amerikai Tanszékének habilitált docense írt könyvet A Szent Korona amerikai kalandja és hazatérése címmel. A szerző évtizedek óta megszállottja a témának, ez a második kötete a koronáról.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek