Aktuális

Igazi kincs a vasárnapi ételmaradék

Bors

Létrehozva: 2018.02.19.

Ne pocsékoljuk az ételt! Erre nevelik a szülők is a gyerekeket, azonban sok háztartásban előfordul, hogy annyira nem tudnak mit kezdeni az akár pár napos étellel, hogy az inkább a kukában landol. Pedig igazi kincs a vasárnapról megmaradt ételmaradék.

Évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a kukákba – csak Magyarországon! Ez fejenként 68 kilót jelent, ami az élelmiszer-vásárlásunk 10–11 százaléka, abba pedig még belegondolni is rossz, hogy ez világszinten mekkora mennyiséget jelent. Nemcsak a meggondolatlan pocsékolás a probléma, hanem az is, hogy az élelmiszer-kidobást a pénztárcánk is megsínyli. Egy átlagos magyar család évente ötvenezer forintot az egyébként még felhasználható étellel együtt szó szerint a kukába dob.

Fagyasszuk le!

Olyan ételeket, mint például a pörkölt berakhatjuk a fagyasztóba is. Vezessünk listát az eltett maradékról. Jegyezzük fel azt is, hogy mikor raktuk el, és maximum 2–3 hónapon belül használjuk fel. Ha nincs kedvünk főzni, akkor ezeket az ételeket bármikor elővehetjük, pár perc alatt pedig újra készre főzhetjük.

Pontosan ezért indított kezdeményezést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NÉBIH). A Maradék nélkül program célja, hogy ezt a meggondolatlan pocsékolást a minimumra szorítsuk, hogy több pénz maradjon a zsebünkben, és a környezetünket se szennyezzük annyira. Az ételmaradék egyébként sem a kommunális hulladék közé való. A kertes házakban megoldható ezeknek a komposztálása, azonban a társasházak lakói ezt már nehezen tudják megoldani.

Ha okosan csináljuk, akkor szinte nullára tudjuk szorítani a kidobott étel mennyiségét. Persze azért vannak olyan dolgok, mint például a tojáshéj, a csontok, vagy a zöldségek, gyümölcsök csumája, amiket kénytelenek vagyunk a kukába száműzni, azonban ez még mindig a töredéke annak, amit kidobnánk.

Sokszor hallhatjuk azt, hogy lehetőleg mindig annyit főzzünk, ami el is fogy. Ez persze a háztartások többségében nem így van, mert vagy kevesebb lesz például a köret – amit pótolni kell, és ha sok lesz, máris van maradékunk –, vagy több. Egyszerűbb lenne ilyenkor egyből a kukába dobni a megmaradt ételt, de ne tegyük! Nem csak a kuka lesz szagos miatta, de a lehetőséget sem adjunk meg arra, hogy ízletes ételek varázsoljunk belőle.

Kreatívkodjunk a konyhában!

Adunk néhány tippet az újrahasznosításhoz:

Rizs: párolt zöldségekkel, tojással és reszelt sajttal összegyúrva készítsünk belőle zöldséges rizspogácsát is.

Főtt krumpli: egyszerűen készítsünk belőle krumplis tésztát, de akár szilvás gombóchoz is felhasználhatjuk.

Sült hús és rántott hús: alaposan szedjük le a csontról a húst, így már rengeteg mindent készíthetünk belőle. Tésztára és pizzára is nagyon jól illik, de pépesítve melegszendvicskrémnek is tökéletesen megfelel.

Fonnyadtabb gyümölcsök: megpucolva és felkockázva egy egyszerű süteményt készíthetünk belőle, de akár reggelinek joghurtba is tökéletes, de egy egyszerű gyümölcssalátának is megteszi.

Jó lesz majd valamire

Ezt megveszem, biztos jó lesz valamire. – Ismerős ugye? Szinte mindenki elköveti ezt a hibát, aminek következménye az étel kidobása lesz. Vásárlás után berakjuk a polc legsötétebb sarkába, és már csak akkor jut eszünkbe, hogy az ott van, amikor már régen lejárt a szavatossága. Ilyenkor nincs mese, mehet a kukába. Ezek az úgynevezett elkerülhető élelmiszer-hulladékok, amik a kidobott ételek közel felét teszik ki (48–49 százalék).   Ezt elkerülhetjük, ha tényleg tudatosan vásárolunk és mindig összeírjuk azokat a dolgokat, amire tényleg szükségünk van. Mindig ellenőrizzük le, hogy mi van otthon, a spájzban, hűtőben és a szekrényben is, és csak azt vegyük meg, ami tényleg szükséges.   A romlandó ételekből ne tartsunk túl sokat egyszerre otthon, mert ha nem fogy el, akkor megint csak elpocsékoltuk a pénzünket is és az ételt is. Az egyik legtöbb probléma azzal van, hogy az ételeket nem megfelelően tároljuk. A megromlott élelmiszereket már sehogy sem tudjuk újra felhasználni, úgyhogy azok mehetnek a szemétbe.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek