Az ételallergiában szenvedő szemfüles vásárlók csütörtökig jól járnak, hiszen több helyen is akciókat hirdettek az áruházak. A laktóz- és gluténérzékenység, valamint a diabétesz is jócskán megnöveli az érintettek kiadásait, a héten viszont örülhetnek a betegek, mivel több élelmiszerláncnál is hatalmas akciók vannak a „mentes” élelmiszereknél.
Forrás: Thinkstock
Sokan még mindig inkább a kukába dobják az akciós szórólapokat, pedig nem kéne! Csütörtökig a boltok az ételallergiásoknak kedveznek. A liszt- és gluténérzékenyeknek szánt termékek sajnos a drága kategóriába tartoznak, de most sokat spórolhatunk.
A Pénzcentrum összeszedte, hogy a héten hol, és mit érdemes vásárolni azoknak, akik különleges étrendet folytatnak. Az Intersparban például a nyírfacukor most 18 százalékkal olcsóbb, így az eredeti 3650 helyett most 1 kilogrammhoz 2999 forintért juthatunk hozzá. A kisebb kiszerelés még olcsóbb, ugyanis a 250 grammos nyírfacukornak 23 százalékkal vitték lejjebb az árát, ami azt jelenti, hogy az 1080 forint helyett 799 forintot kell fizetni érte a kasszánál. Kis számítással azonban azonnal rájövünk, hogy még akciósan is érdemes inkább a nagyobb kiszerelést vásárolni, így jobban kijövünk anyagilag. A Tesco most a gluténérzékenyekre gondolt egy kicsit, így levitték a kenyér árát. A Schar gluténmentes 300 grammos előrecsomagolt kenyér 1175 forint helyett egy ezresért szerezhető be, ami 15 százalékos kedvezményt jelent.
A Lidl és az Aldi igazi Kánaán az ételallergiások számára, szinte bármilyen élelmiszert megtalálhatunk mentesen is. Előbbiben a laktózmentes 250 grammos félzsíros túró 299 forint, a gluténmentes lisztkeverék kilója pedig 999 forint.
Az 500 grammos és 300 grammos kiszerelésű nyírfacukorhoz a héten húsz százalékkal olcsóbban juthatunk hozzá, így 919 forintért szerezhetjük be az Aldiban az eredeti 1149 forint helyett. A laktózérzékenyek is jól járnak, mivel a nekik szánt tej most csak 299 forint, a mandula, kókusz, kesudió ital ára pedig 599 forint.
Recept:
Diabetikus túrókrémes kocka
Hozzávalók a piskótához:
80 gramm gluténmentes lisztkeverék
3 egész tojás
2,5 dkg nyírfacukor
5 gramm laktózmentes margarin
Hozzávalók a túrókrémhez:
250 gramm zsír- és laktózmentes tehéntúró
30 gramm nyírfacukor
20 gramm laktózmentes natúr joghurt
1 kiskanál biocitrom lereszelt héja
Kicserélhetjük a hozzávalókat
A recept sima liszttel írja? Nem baj! Nyugodtan kísérletezhetünk, cserélgethetjük a hozzávalókat úgy, hogy az egészségünket ne károsítsuk a finom falatokkal.
Elkészítés:
A tojások sárgáját és fehérjét válasszuk külön, a sárgákat pedig keverjük krémesre a nyírfacukorral és a lisztkeverékkel, majd kanalanként forgassuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjét is. Kenjünk ki margarinnal és liszttel egy kis méretű tepsit, töltsük bele a piskótát és süssük meg előmelegített sütőben 160 fokon. A túrót keverjük habosra a nyírfacukorral és joghurttal, és ízlés szerint ízesítsük citromhéjjal. A kihűlt piskótalapot keresztben vágjuk fel, majd töltsük meg a túrókrémmel, de akár a tetejére is kenhetjük.
Egy süteménynél 500 forintot spórolhat
Ennek a süteménynek az eredeti ára „mentes” hozzávalókból 3689 forint, az akciókkal viszont csak 3135 forintra jön ki.