<p>Húsvétkor az ínyenceknél a sonka és a tojás mellett a bárány és a birka is bekerül a menübe. Bár az elkészítése nem egyszerű, de megéri vele vesződni.</p>
Sokan inkább elkerülik ezeket a hústermékeket, mert amellett, hogy csontos, még rágósnak is gondolják. Azonban ez csak a főzéstől függ. A jól elkészített bárányhús a húsvéti asztal legfinomabb étele lesz. A szakemberek szerint ilyenkor tavasszal megindul a dömping a bárányért.
Vajjal süssük meg!
Nem mindegy, hogy a bárányt és a birkát hogyan főzzük meg, mindkettőnek megvan a maga titka. A fiatal bárányt nem jó pörköltként felhasználni a zsenge húsa miatt, viszont nagyon finom sültek készülhetnek belőle, arra azonban figyeljünk, hogy ne magas hőfokon süssük, mert ez elronthatja a húst. A birka húsának a hosszú, lassú főzés az ideális. A zsiradék sem mindegy: a fiatal egyedek zsenge húsához a vaj jobban passzol, míg a bárányhoz bármilyen zsírt használhatunk.
Az éves bárányexport jelentős része, tavaly 79 százaléka, mintegy 519 ezer bárány az olasz piacra került – közölte az MTI-vel a Juh Terméktanács illetékese, aki hozzátette: a kivitel mintegy húsz százalékát tette ki a húsvétra szállított bárány. Korábban a piac húsvétkor 13–20 kiló súlyú bárányokat igényelt, mivel a családok fél vagy egész bárányt vásároltak. Ezzel szemben most inkább darabolt, grillezett bárányokra van kereslet.
A bárány kilójának ára nem igen változott a tavalyi évhez képest. Pedig a szakértők év végén még úgy nyilatkoztak, hogy a szokottnál korábbi, márciusi húsvét miatt emelkedni fog az ár, mivel ilyenkor még nem lesz elég eladásra kész fiatal állat.
– Kevés volt a bárány a piacon, ahogyan Nyugat-Európában is. Ennek ellenére jó volt a szezon, vágóhídjaink folyamatosan látják el a belföldi piacot – kezdte lapunknak Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.
– Általában combot, karajt, lapockát keresnek. Ami fontos, hogy külföldről származó fagyasztott húst ne vegyenek, csak hűtött magyart! A hűtött húsokat 3-5 napon belül el kell fogyasztani, de ha hazavisszük akár a mélyhűtőbe is tehetjük. Fontos, hogy ha a hús egyszer kiolvadt már ne fagyasszuk vissza, viszont ha a készétel nem fogy el, az is mehet a jégre. Egy jó tárkonyos bárány ragulevesnél nincs jobb, de húsvétkor a báránysült is jó választás.
Egy kis fokhagyma, só, bacon szalonna és kész. Nem kell agyonfűszerezni! – mondta a szakember.
Sütőzacskóba sütjük meg az egész combot. Tegyünk mellé rengeteg fokhagymát, citromot, rozmaringot, sót, borsot, egy kis olajat. Érleljük egy napig hűtőben, ezután 180 fokon 4 óra alatt süssük meg.