Ha húsvét, akkor sonka és tojás. Utóbbit akár már most megvehetjük, hiszen két hétig még bőven eláll. Ha jövő hétre tervezzük a nagybevásárlást, akkor sem kell drágulásra számítanunk, csak sorban állásra.
Forrás: MTI
A decemberi árakhoz képest most jóval olcsóbban juthatunk a tojáshoz, darabját átlagosan 40–45 forintért vásárolhatjuk meg a piacokon. Egyes hipermarketekben akár 30 forintért is hozzájuthatunk. Húsvét előtt nem tervezik az áremelést, de a kofák azt mondják, ha a beszállító emel, nekik is muszáj lesz.
– Jövő hétre várjuk a tojásvásárlókat, akkor lesz roham. Azt tapasztaltuk, hogy utolsó pillanatban szerzik be a családok a tojást – mondta Ambrus Zsuzsanna, a Fény utcai piac egyik árusa. – Tavaly ilyenkor 50–55 forintért árultuk a tojást, idén 10 forinttal olcsóbb. Én nem is tervezem emelni az árát. Húsvét előtt leginkább a fehérebb héjút keresik a festés miatt, de a méretben nem látok különbséget, pedig azt hinné az ember, hogy a locsolóknak nagyobb darabokat festenek – magyarázta az eladó a Borsnak.
Legismertebb fehérjeforrásunk
– A tojás az anyatej után a legjobb minőségű ételünk, mellesleg az emberiség legelterjedtebb fehérjeforrása. A tojásételek legnagyobb előnye, hogy ételeink közül a legjobban működtetik a gyomor- és bélrendszer emésztését, és az anyagcseréért döntően felelős szakaszát, ráadásul könnyen fogyasztható mennyiségben – vallja dr. Légrády Péter belgyógyász.
Teszteljen vízzel!
Honnan tudjuk megállapítani, hogy friss tojást vásároltunk-e? Egyszerű: tegyük a tojásokat egy tál hideg vízbe. Ha a tojás az edény aljára fekszik, akkor friss, viszont ha feljön a víz tetejére, akkor régebbi darabokat vásároltunk.
Ne tegye a hűtő ajtajába
Nem kell feltétlenül a hűtőben tartani a tojásokat, sőt igazából az számít nekik, hogy olyan helyen legyenek, ahol nincs túl nagy hőingadozás. A szakemberek szerint nem teszünk rosszat a hűtőben tárolással, csak akkor, ha az ajtóban kialakított helyre tesszük, mert a sok nyitogatás miatt ott van a legnagyobb hőingadozásnak kitéve.
Fehéret vagy barnát?
Tápanyag szempontjából nincs különbség a fehér és a barna héjú tojások között, sőt még csak nem is a tyúk étrendje határozza meg, hanem a fajtája. A fehér tollú állatok általában fehér héjút tojnak, míg a barnák, illetve a vörösek sötét színűt.
– Az eltérő tápanyagtartalomtól nem kell tartanunk, mindkét fajta ugyanannyira egészséges az emberi szervezet számára. Magyarországon valamiért a barna az elfogadottabb, de például Amerikában vagy Nyugat-Európában a fehér – mondta Kaldenekker Ferenc, a Kaldenekker Bt. tulajdonosa. – Nem gondolom, hogy húsvétkor hiánycikk lesz a tojás, és mi termelők, az árat sem emeljük erre a két hétre, ez leginkább az eladóktól függ.