Aktuális

Kelesztés a titka a tökéletes húsvéti kalácsnak

Zs.V. 

Létrehozva: 2018.03.27.

A húsvéti terülj-terülj asztalkám elmaradhatatlan kelléke a fonott kalács. Jobb, ha mi készítjük: két mesterszakács is segít ebben.

Forrás: MTI

A hagyományok szerint a kalácsot az ünnepekre készítik a magyarok, többek között húsvétkor is az asztalra kerül, a sonka mellé (erről írt a Bors egy hete). Most lássuk, mitől igazi a húsvéti kalács! Van sós, édes és ezernyi más változat, akad, aki főételként, más desszertként tálalja, de mindenki a maga szájíze szerint készítheti el. Bár sokan inkább a boltokban vásárolják meg, azonban ezt nem ajánljuk, mivel a házi a legfinomabb, és egy jó sütés akár családi program is lehet.

Puha tészta és hosszú pihentetés

Nem csak húsvétkor van kalács

Dél-Alföldön, Szeged környékén készült a kóduskalács, amit mindenszentek ünnepére készítettek. Ilyenkor üres kalácsot sütöttek, amit szétosztottak a temetők kapujában ülő koldusoknak.

A foszlós kalács szép nagyra feljön, ha jól csináljuk.  – Ennél a húsvéti kalácsnál arra kell figyelni, hogy a tésztának puha, lágy, selymes állagúnak kell lennie, és el kell válnia az edény falától – mondta a Borsnak Némedi József mesterszakács. – Legalább egy órán át kell keleszteni, hogy a duplájára nőjön. Ha ez kész, akkor picit átdolgozzuk, nyomkodjuk ki belőle a levegőt és fonjuk össze. Sütéskor tegyük formába, mivel a lágy tészta elterülhet. Aki a zsírosabb változatot szereti, az használjon az élesztőnél tej helyett tejszínt. Némedi Józseféknél is van kedvenc változat: – Nálunk nagy sláger egy különleges fűszeres, sós kalács. Az elkészítése egyszerű: háromfelé veszem a tésztát a fonáshoz. A tésztákat elnyújtom, az elsőt juhtúró és tehéntúró keverékével, a másodikat vajjal elkevert medvehagymával, a harmadikat pedig sós tejföllel kenem meg. Ezeket feltekerem egyenként, majd összefonom. Nagyon finom főétel lesz belőle.

Ízesítsen!

A hagyományos ízeket kedvelôk készíthetik egyszerűen, mindenféle extra nélkül, de a bátrabbak több módszert is kipróbálhatnak. Aki édesen szereti, tehet bele mazsolát, de akár a boltokban kapható színes zselédarabokkal is feldobhatjuk a tésztáját. A gyerekek kedvence lehet, ha a fonáskor csokival kenjük be a tésztát.

Akik inkább a sós ízeket szeretik, a tésztába keverhetnek apróra vágott főt tojást és sonkát, de akár medvehagymával, kaporral vagy sajttal is felturbózhatja a kalácsot. Sütés előtt szórhatunk a tetejére díszítésnek mákot, szezám-, len-, de akár chiamagot is.

Bors-recept - Sági Szilárd trükkje: kétszer kelesszünk!

A mesterszakács saját oldalán (sagiszilard.hu) osztotta meg a húsvéti foszlós kalács receptjét.

Íme:

1–2 darab tojássárgája a kenéshez

3 darab tojás

1 mokkás-kanál só

80 gramm vaj

50 gramm porcukor

2 darab tojássárgája

3,5 deciliter tej

30 gramm élesztő

500 gramm liszt.

A liszthez hozzáadjuk a cukros tejben felfuttatott élesztőt, összekeverjük galuskává, majd hagyjuk kelni. Ha kész, adjuk hozzá a maradék tejet, és cukrot, tojássárgáját, sót, majd alaposan dolgozzuk össze, és adjuk hozzá az olvasztott vajat. Kelesszük újra a kétszeresére. Gyúrjuk össze, három részre szedve fonjuk össze. Formába rakva kelesszük még. Kenjük be a tésztát tojássárgájával, majd előmelegített sütőben süssük. Ha nagyon pirulna a teteje, fóliával betakarjuk. Ha a sütőrácsot eggyel lejjebb helyezzük, akkor nem fog megégni a teteje, és nem kell letakarni sem.

Ön szokott kalácsot sütni, és mivel fogyasztja?

Ecsedi Bernadett: – Nálunk a férjem a kalács- felelős, ő szokott sütni kalácsot, édesen, sok mazsolával és fonottan. Szeretjük sós felvágottakkal: kolbásszal, párizsival, sonkával, és eszünk hozzá sajtot is. Kakaót csak nagyon ritkán iszunk hozzá.

Tóth Erzsébet: – Van egy jó bevált receptkönyvem, abból szoktam a kalácsot is sütni. Édesre készítem, van benne a tej, a liszt és margarin mellett mazsola is. Fonottat készítek, úgy 60–70 dekásat. Mi megvajazzuk és kakaót iszunk hozzá.

Tunner Nikolett: – A mamám szokott kalácsot sütni, kétfélét is, mivel van, aki mazsolával és van, aki anélkül szereti a családban. Én készen veszem. Szerintem lekvárral vagy mogyorókrémmel a legjobb, és hozzá a tej vagy a kakaó illik.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek