<p>Hidegben is folyik az a méz, amihez mást is hozzákevertek. Kínában iparilag gyártják. Ön felismeri melyik az igazi méz és melyik a hamis? </p>
Igazi méz- nagyhatalom vagyunk, mégis átvernek minket! A piacokat és az árusítóhelyeket ellepték az ismeretlen összetételű és eredetű termékek. Kiderült: főleg Kínából érkeznek a hamisítványok.
A csalók rájöttek, nyerészkedni tudnak a magyarokon, ugyanis hiába alapkelléke a háztartásoknak, mégsem ismerjük fel a kamut. A pancsolás olyan méreteket öltött, hogy a minap az EP-képviselők is tárgyalóasztalhoz ültek, hogy megvitassák, hogyan lehetne fellépni a csalókkal szemben.
De mégis miből lehet felismerni az eredetit? Hiszen gyakran a címkén is csak annyi szerepel, mint például virágméz vagy akácméz.
Ifj. Stencli Ferenc méhész a Borsnak elárulta, nem egyszerű kiszűrni a kamut, mert cselesek a hamisítók.
– Gyanús lehet, ha melegben is alig akar folyni, de az is, ha hidegben meg folyik! – kezdte a szakember, aki elmagyarázta, hogy a valódi terméknek egy idő után megváltozik az állaga.
– Fontos tudni, hogy az eredeti méz megkristályosodik, az akác is, tárolástól függően. Még a kaptárban is kristályos, a méhek mellett. Ha jó minőségű terméket szeretne, inkább a méhésztől vásároljon. Egyébként sokszor a címke, és a csomagolás is sokat mondó – árulta el a méhész, aki felhívja a figyelmet arra, hogy gyakran átragasztják az üvegeken található papírt. Arról nem beszélve, hogy elhallgatnak róla információkat.
– A boltokban lebukott hamisítók gyakran csak átragasztják az üvegeken található papírt, és mehet tovább az értékesítés – tudtuk meg. Ahogyan azt is, hogy a termelő, a felvásárló és a kiskereskedő is hamisíthatja.
Ha van rá mód, vásárlás előtt kérjen kóstolót a termékből, vizsgálja meg a mézet az üvegen keresztül is, és faggassa ki az eladót. Ha netán mások is állnak a pultnál, érdeklődjön a vevőktől, ők vettek-e már ettől az árustól, és mik voltak a tapasztalatok. A boltokban legyünk óvatosak a virágmézzel, legtöbbször így címkézik fel a hamis darabokat.
Így trükköznek:
Ipari szinten: Kínában előfordul, hogy iparilag állítják elő és mézként adják tovább.
Termelők: A méhekkel cukorszirupot etetnek fel, amit azok a mézbe kevernek.
Felvásárlók: A Kínából érkező pancsolt alapot összekeverik az európai mézekkel, sokszor át is címkézik, így a bekerülnek a boltokba.
Hígítás: A csalók szirupot főznek a kristálycukorból és azt keverik a valódihoz. Nehéz észrevenni, mert a méz 80 százaléka cukor, csak nem répa. Egyre gyakrabban hígítják izocukorral, amely eredetiségvizsgálat során a legkönnyebben mutatható ki.
Bekeverés: Elterjedt trükk a jó minőségű terméket olcsóval összekeverni, vagy hozzáadni valamilyen aromás adalékanyagot.
Gondolta volna?
Az élelmiszeripar termelésének 76 százalékát érinti a méhek beporzása. A zöldség- és gyümölcstermesztés több mint 80 százaléka függ ettől. Az európai méztermelés megközelíti a 260 ezer tonnát, míg a magyar 25-30 ezer tonna között mozog évente.
Ne tegye forró teába!
A méz kémiailag hetven-nyolcvan százalékban megegyezik az étkezési kristálycukorral. Összehasonlításképp 100 gramm cukor (szacharóz) 400 kilokalóriát és 100 gramm szénhidrátot jelent, a méz 100 grammja 330 kilokalóriát és 82 gramm szénhidrátot tartalmaz, nagy különbség nincs.
A mézben, ellentétben a cukorral, több vitamin van és nagyobb az ásványianyag-tartalma. Egyéves kor alatt nem ajánljuk a fogyasztását, ahogyan elhízottaknak és a méhcsípésre allergiásoknak sem, és egyes gyomor-bélrendszeri betegségben szenvedőknek sem ajánlatos a magas hangyasavtartalma miatt.
Forró teába nem jó tenni, mert a hőérzékeny vitaminok elbomlanak – árulta el Antal Emese dietetikus, szociológus, a Tét Platform Egyesület szakmai vezetője.
Figyeljen a részletekre
- Vásárlás előtt döntse meg az üveget. Ha túl folyósnak ítéli meg, tegye vissza a polcra.
- Vannak, akik csak vízzel hígítják. Ezt könnyű kiszúrni. Vásárláskor az üveget fordítsa meg. Ha az aljáról gyorsan haladnak fölfelé a buborékok, válasszon mást.
- Felbontás után csurgassa egy kanálról. Ha egyben marad, az jót jelent.
- A virágméz a legolcsóbb méz, azt veszik a leggyakrabban. Ha több hónap után is áttetsző az üvegben, akkor szinte biztos, hogy nem eredeti.
- A pancsolt nehezebben kristályosodik, vagy egyáltalán nem.
- Patikában vásárolt alkoholban oldjon fel egy kis mézet. Rögtön kiderül a turpisság, ugyanis ha műmézzel van dolgunk, a belekevert anyag szinte rögtön leülepszik.