<p>A hagyományos töltött paprika az egyik legkedveltebb magyar étel. Gondolta volna, hogy a törököktől származik?</p>
Emiatt nem jó a végeredmény
– Nagyon sokan ott rontják el, hogy nem főzik elő a rizst – kezdte Lázár Levente szakács. – Amikor nyersen teszik a töltelékhez a rizst, nem puhul meg eléggé, ropoghat az ember foga között. De ha előfőzi, gyönyörűen vághatja majd, akár a vajat. Só, bors, zeller és paradicsompüré szükséges a jó töltött paprikához, kis cukor és habarás lisztből, vízből. Semmi rántás, csak habarás – árulta el titkát Lázár Levente, aki magyaros konyhát vezet az Ildikó konyhájában.
Újítana? Próbálja kápiával
A Konyhafőnök egykori séfje jó viszonyt ápol az ételkritikus Pierre-el. Recepteket is cserélgetnek egymással. – Pierre barátomnál láttam először a töltött paprikát kápia paprikába töltve. Sokkal intenzívebb és elegánsabb lesz az étel íze tőle, mintha közönséges tölteni való paprikát használnánk hozzá, ezért azóta én kizárólag így készítem. A megfőtt paprikát tálalás előtt felszeletelem, hogy könnyebben lehessen fogyasztani és főtt burgonya helyett sült krumplival tálalom – árulta el trükkjét Bernáth József séf.
Füstölt szalonnával is ízesítheti a gombócokat
Zilahy Ágnes 1891-ben megjelent Valódi magyar szakácskönyve szerint a töltelék kézzel összevágott sertéshúsból, vízben főtt rizzsel készül, sózva-borsozva. Malatinszky Fanni 1912-es szakácskönyvében már a töltelékbe zsírban pirított hagymát is találunk. Magyar Elek szerint a tölteléket füstölt szalonna teszi szaftosabbá, ízesebbé. A sót pedig csak mérsékelten használjuk.
Hozzávalók a paradicsommártáshoz: 300 g sűrített paradicsom • 100 g sertészsír • 120 g finomliszt • 1 közepes db vöröshagyma • 1 teáskanál só • 1 db zellerlevél • 8 dl csontlé A töltött paprika alapjai, összetevők: 1000 g darált sertéshús • 20 db zöldpaprika • 50 g sertészsír • 1 nagy db vöröshagyma • 4 gerezd fokhagyma • 2 teáskanál só • 5 g fekete bors • 3 db tojás • 250 g rizs
Elkészítése: Forrósítsa fel a zsírt, majd adja hozzá a lisztet, pirítsa zsemleszerűre. Öntse fel forró csontlével, adja hozzá a sűrített paradicsomot és a sót. Tegye a mártásba a zellerlevelet, a vöröshagymát. Fél óra alatt főzze készre. Főzze meg félig rizst, majd hűtse le. A vöröshagymát párolja le zsíron. Reszeljen fokhagymát. A darált húsból, vöröshagymából, rizsből, tojásból készítsen tölteléket, ízesítse fokhagymával, sóval, borssal. Mossa meg és csumázza ki a paprikákat, majd töltse meg a töltelékkel. A töltött paprikákat helyezze forró paradicsommártásba és főzze készre.