Aktuális

Próbálja ki! Mindenkit levesz a lábáról a töltött bundás kenyér

Bors

Létrehozva: 2018.04.21.

<p>Örök kedvenc: reggelire, vacsorára, hidegben, melegben, évszaktól függetlenül bármikor vevő az ember egy jó bundás kenyérre. Nem igaz? </p>

Pedig kevés egyszerűbb étel van ennél: kenyér, tojás, pici só, és sok olaj – ennyiből áll a varázslat. Mégis összetéveszthetetlen az illata. A reformkonyha kedvelői próbálkozhatnak kókuszzsírral, tojás nélkül, vagy süthetik sütőben, de az igazi nagyiféle élményt csak a klasszikus verzió adja meg. Amit kedvünk szerint ízesíthetünk amivel csak szeretnénk. A nagy kérdés azonban az: tejjel vagy tej nélkül a legjobb? Szerkesztőségünkben mindenki másra esküszik, abban viszont egyetértés van, hogy tejjel finomabb, és fokhagymával az igazi!

Bakó Ádám: Vaslapon sütöm

Igazi különlegességre bukkantunk a városban, a töltött bundás kenyérre, ami egyelőre kuriózumnak számít. 

– Bárki, aki meglátja, hogy létezik ilyen, nagyon örül és azonnal kér, hiszen máshol nem evett, nem látott még ilyet – mondta Bakó Ádám, egy belvárosi étterem séfje. A fiatal szakács elárulta, hogyan készíti a finomságot. – Két szelet toast kenyér mindkét oldalát megkenem sajtkrémmel, közé teszem a tölteléket, sonkát, a vega bundiba pedig cheddar sajtot és paradicsomot rakok. A fehér kenyereket miután beforgattam a tojásba, vaslapon sütöm meg. A tojáshoz nem feltétlen kell tejet tenni, én csak sózom. Rukkolás kevert salátával, pirított magvakkal és balzsamecettel megszórva tálalom.  

Bernáth József: Cifrázza!

– Hétvégi ráérős reggeliként két kedvencem van: a frissen sült lángos és a bundás kenyér. Hogy ne legyen ugyanaz minden alkalommal, a tojásba forgatás előtt összeborítok kettő vajazott szelet kenyeret, és közé sonkát, vagy sajtot teszek. Ez most a deluxe verzió: sonka és sajt is van benne – magyarázta A Konyhafőnökből megismert séf, aki tej nélkül készíti.

Csapó Gábor: Nem válogatok, jöhet tejjel és anélkül is!

Az 1976-os montreali aranyérmes vízilabdacsapat tagja, Csapó Gábor nem igazán mozog otthonosan a konyhában, de egy valamiben verhetetlen: a bundás kenyérben. 

– Azért finom étel, mert az egész világon ismerik. Több száz módon készítik. Hat évet éltem Szicíliában, öt hónapot Ausztráliában, mindkét helyen másképp csinálták. Amerikában például az édes a menő, ami számunkra meglepő. Azt látom, hogy reneszánszát éli, mert az új fiatal generáció visszahozta a köztudatba – fejtegette a Borsnak a magyar válogatott vízilabdázó, aki szerint a bundás kenyérnek az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. 

– A sajtos és a csokis a kedvencem. A sajtoshoz két-három fajta sajtot lereszelek, besameles fűszeres mártásba beleteszem a kenyeret, és azt sütöm meg olajban – árulta el. 

Csapó Gábor csokis receptje

Hozzávalók (6 főre):

15 szelet kenyér • 6 db tojás • 1 liter étolaj • 40 dkg reszelt étcsokoládé • 1 liter tej

A kenyérszeleteket áztassuk be nagyon rövid ideig tejbe, majd mártsuk be mindkét oldalát a felvert tojásba. Felhevített olajban mindkét oldalát süssük pirosra. A még forró bundás kenyereket forgassuk meg a reszelt csokoládéban.

8 dolog, amit tudni illik a„bundikenyérről”

1. Bizony van hongkongi változata. Ott úgy készítik, hogy két szelet kenyér közé édes tölteléket, például mogyoróvajat kennek, majd az összeragasztott szeleteket felvert tojásban megforgatják és kisütik. A tetejére vaj és méz kerül.

2. Az Egyesült Államokban fahéjjal, juharsziruppal és cukorral ízesítik leginkább.

3. A panírmániások lisztben is megforgatják, a magkedvelők pedig sütés előtt szotyiban.

4. Tény: a klasszikus változat forró teával a legjobb. Ön is így kapta a nagyitól, nemde?

5. Kicsit szikkadt kenyérrel is isteni, csak az a fontos, hogy fehér legyen. Kipróbálhatja kifliből és zsemléből is, de ha finomat akar enni, akkor a barna és rozskenyereket ne így egye meg! 

6. A kenyeret ne áztassa a tojásban, mert ha túlzottan megszívja magát, szétesik!

7. Ne sajnálja az olajat, hadd ússzanak benne azok a szeletek!

8. Legyen vastagsága a kenyérnek, mert ha túl vékonyra vágja, szinte csak bundát fog enni!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek