Nem kell gyorsétterembe menni ahhoz, hogy mindenki a kedvenc hamburgerét fogyaszthassa: összeállíthatja magának, és annyiszor szed újra, ahányszor csak akar!
Tipp: A hamburgerszendvics összeállítása
Hozzávalók (10 darab): 10 db hamburgerpogácsa 10 db hamburgerzsemle 2 nagy fej lilahagyma karikára vágva 2 nagy paradicsom karikára vágva 3 közepes méretű savanyú uborka vékony karikákra vagy csíkokra vágva 1 fejes saláta Ketchup, mustár, majonéz ízlés szerint Elkészítés: A szendvicsek összeállítása akkor kezdődik, amikor a hús kisül a grillen, és megpirul a zsemle belseje. A zsemle aljára rakunk egy salátalevelet, hogy a hús szaftja és a zöldségek leve ne áztassa el a zsemlét. Erre kerül a hús, a ráolvadt sajttal a tetején, majd rétegezve a többi zöldség: paradicsom, uborka, lilahagyma, végül a ketchup, mustár és majonéz, ki hogyan szereti. Végül a zsemle a teteje – azonnal fogyasszuk!
Főétel: Burgert házilag
Marhahúsból
Elkészítési idő: 10 perc+sütés
Hozzávalók (10 darab): 1 kg darált, sovány marhahús
1 egész tojás
1 kk őrölt koriandermag
1 kk őrölt bors
10 vékony szelet cheddar sajt
Elkészítés: Egy tálban könnyed mozdulatokkal összekeverjük a húst a borssal, a korianderrel és egy felvert tojással, majd félórára a hűtőbe tesszük. Vigyázat: nem szabad megsózni! Vizes kézzel kb. 1,5 cm vastag, 10 cm átmérőjű pogácsákat formázunk belőle, amelyeket a sütésig visszateszünk a hűtőbe. Közvetlenül tálalás előtt, grillen vagy egy vastag falú serpenyőben sütjük ki őket, és a szendvics összeállítása előtt sózzuk. A sajtot a sütés utolsó fázisában tegyük a pogácsák tetejére, hogy ráolvadjon – innen azonnal a szendvicsbe kerül.
Pulykából (10 db)
1 kg pulykamellfilé
1 nagy fej lilahagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 kk őrölt fekete bors
Halból (10 db)
1 kg harcsafilé
1 tojás
1 kk fehér bors
Zöldségekből (10 db)
1 kg brokkoli
1 közepes sárgarépa
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
5 ek zabpehely
4 szál petrezselyem
5 ek zsemlemorzsa
1 kk só
1 kk bors
A nagymama receptfüzetéből: Hamburgerbuci
Elkészítési idő: 2,5 óra
Hozzávalók: 200 ml tej
2 ek kristálycukor
25 g friss élesztő
450 g búzaliszt
150 g rétesliszt
40 g olaj
1 csapott tk só
1 db tojás
100 g natúr joghurt
A tetejére: 1 db tojás 5 ek szezámmag
Elkészítés: A langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és meleg helyre tegyük félre 10-15 percre, míg felfut. Egy tálban keverjük össze a kétféle lisztet, a sót, az olajat, a tojást és a joghurtot. Az élesztőt hozzáadva keverjük össze, majd dagasszuk, míg sima, rugalmas tésztát kapunk (15 perc). Borítsuk egy vékonyan lisztezett deszkára, formázzuk gömbölyűre. A dagasztótál alját vékonyan olajozzuk át, tegyük vissza a tésztát, a felületét is olajozzuk meg, hogy ne bőrösödjön, majd lefedve, meleg helyen kelesszük legalább 1 órát.
Újra borítsuk ki a deszkára, formázzuk rúd alakúra, vágjuk 10 egyenlő darabra, és formázzunk belőle kerek bucikat. Helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy tepsibe, egymástól kb. 10 cm távolságra. Kissé lapítsuk el a felületüket, és lefedve kelesszük további félórát – ez idő alatt az eredeti méret másfélszeresére nőnek.
A felületüket kenjük be a felvert tojással, és szórjuk meg szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sülnek. Miközben a burgerpogácsákat kisütjük, a félbevágott bucikat a vágott felületükkel lefelé tegyük a grillre, és pirítsuk meg.
Köret: Fűszeres sült krumpli
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók (10 adag)
1,5 kg krumpli
10 ek olaj
2 tk pirospaprika
1 tk só
1/2 tk bors
1/2 tk csili
Elkészítés: A megmosott krumplit félig megfőzzük. Hasábokra vágjuk, és az olajjal összekevert fűszerekkel leöntjük, majd összerázzuk, hogy egyenletesen bevonja a krumplihasábokat. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rendezzük, és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Kímélő megoldás: Coleslow saláta
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc + állás
Hozzávalók (10 adag)
1 kisebb fej káposzta
2 közepes répa
1 apróra vágott vöröshagyma
1 ek só
8 ek majonéz
4 ek tejföl
4 ek zsíros tejszín
2 ek méz
2 ek citromlé
1/2 csokor petrezselyem
1 csapott mk őrölt fehérbors
1 kk ecetes torma
1 kk őrölt koriander
Elkészítés: Egy hamburgerparti elmaradhatatlan része a klasszikus amerikai káposztasaláta. A zöldségeket finomra reszeljük, egy tálban összekeverjük, megsózzuk, és 30 percig állni hagyjuk. Ezt követően vízzel átmossuk, jól kinyomkodjuk. A többi hozzávalóból sima öntetet keverünk, és beleforgatjuk a salátába. Jót tesz neki, ha áll egy kicsit fogyasztás előtt. Érdemes előző este összeállítani!
Desszert: Triplacsokis brownie
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók
100 g liszt
2 egész tojás
150 g melaszos barna cukor
120 g vaj
60 g durvára vágott mogyoró
300 g jó minőségű fekete csokoládé
3 ek jó minőségű kakaópor
3 ek rumos meggybefőtt
1 csipet só
Elkészítés: Egy keverőtálban, vízgőz fölött összeolvasztjuk a csokoládét és a vajat. Robotgéppel, közepes fokozaton belekeverjük a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a két egész tojást és a sót, végül hozzáadjuk a meggyet is. A tetejét megszórjuk a vágott mogyoróval. 23 cm átmérőjű, kivajazott piteformába kanalazzuk, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben szilárdulásig (kb. 25 perc) sütjük.
Diétás tipp: Eperfagyi cukor nélkül
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók
350 g natúr joghurt
50 g eritrit
200 g eper
Elkészítés: A megmosott epret villával összetörjük. Hozzákeverjük a joghurtot és az eritritet, és a behűtött fagylaltgépbe öntjük. 20 perc múlva fogyaszthatjuk. Gép hiányában egy műanyag tálban tegyük a mélyhűtőbe, és kb. 20 percenként vegyük elő, és keverjük át, hogy összezúzzuk a képződő jégkristályokat – így kb. 2,5 óra a készítési idő.
Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata