A tavasz a legkellemesebb időszak a kerti ebédek tekintetében: még nincs túl meleg ahhoz, hogy hosszan időzzünk a forró grillező mellett. Használjuk ki a jó idő minden percét, és töltsük a napot a szabadban: akinek nincs kertje, ezt az ebédet előkészítheti és bedobozolhatja, majd egy vízparti vagy erdei kirándulás során egy tűzrakóhelyen befejezheti.
Forrás: Thinkstock
Előétel
Mediterrán falatkák
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók (4 adag): 10 dkg zöld olajbogyó 5 dkg fekete olajbogyó 15 dkg sonka vagy szalámi 15 dkg szárított paradicsom vagy olajban eltett articsóka 1 kápiapaprika Fogpiszkáló
Elkészítés: Ízlés szerint állítsuk össze a mininyársakat: mindegyikre kerüljön zöld és fekete olíva, kockára vágott kápiapaprika, falatnyi méretűre hajtogatott sonkaszelet vagy szalámikarika, és valamilyen mediterrán, olajban eltett zöldség: például szárított paradicsom vagy articsóka. Ízlés szerinti sorrendben húzzuk őket a fogpiszkálókra. Enyhíti az éhséget, míg a grillen készül az ebéd.
Főétel
Grillezett sertéskaraj
Elkészítési idő: 60 perc+pácolás
Hozzávalók (4 adag): 4 szelet csontos karaj (kb. 60 dkg) A páchoz: 6 evőkanál gyömbéres chiliszósz 6 evőkanál olaj 1 evőkanál reszelt narancshéj 2 evőkanál szójaszósz 1 narancs leve 1 lime leve és ½ kávéskanálnyi reszelt héja só
Elkészítés: A húst besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. Összekeverjük a páclét, és beleforgatjuk a karajszeleteket, majd egy légmentesen záródó dobozban 2-3 órára a hűtőbe tesszük (ez az idő lehet hosszabb, de maximum egy éjszaka). Elkészítéskor a lecsöpögtetett hússzeletek mindkét oldalát átsütjük egy forró serpenyőben, majd tűzálló tálba fektetjük őket. Ráöntjük a páclevet, és lefedve, előmelegített 160 fokos sütőben, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük (félúton egyszer megfordítjuk a karajszeleteket).
Köret
Nyárson sült krumpli gombával és hagymával
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók (4 adag): 40 dkg burgonya 20 dkg gomba 1 fej vöröshagyma 4 ek olívaolaj 1 tk só 1 kk őrölt fekete bors 1-1 evőkanál friss snidling és petrezselyemzöld Hurkapálca
Elkészítés: A burgonyát félig főzzük meg héjában, sós vízben, majd vágjuk félbe vagy negyedekre, a méretétől függően. Készítsük el a nyársakat: az előfőzött burgonyát, a félbevágott gombákat és a gerezdekre vágott hagymát sorakoztassuk a nyársra. Sózzuk, borsozzuk, majd olajjal átkenve süssük meg őket egyszer átfordítva grill-lapon vagy -rácson. A végén szórjuk meg zöldfűszerekkel.
Desszert
Pavlova-torta friss eperrel
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók (8 szelet): 4 tojásfehérje 25 dkg cukor 1 tk citromlé 2 ek étkezési keményítő
A díszítéshez: 10 dkg fehér csoki 20 dkg friss eper
Elkészítés: A tojásfehérjét elektromos habverővel, közepes fokozaton, egy csipetnyi sóval elkezdjük habbá verni. Amikor már félig megkeményedett, hozzáadjuk a keményítőt, a cukrot és a citromlevet. A gépet maximumra kapcsoljuk, és addig verjük a habot, amíg kemény és fényes lesz. Egy sütőpapírral kibélelt tepsi közepére halmozzuk a habot, amiből egy 23 centi átmérőjű kört formázunk. 160 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük, majd a sütő lekapcsolása után még 10 percre bennhagyjuk. A fehér csokit gőz fölött megolvasztjuk, és a torta tetejére kenjük. Az epret megmossuk és feldaraboljuk, a torta tetejére halmozzuk tálalás előtt.
Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata