Aktuális

Szedd magad: 10 kiló fölött megéri a szüret

Bors

Létrehozva: 2018.05.23.

Már javában benne vagyunk az eperszezonban, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy országszerte megnyitottak a szedd magad eperföldek.

Forrás: Thinkstock

A piacos 700–800 forintos kilónkénti ár helyett csupán 500–600 forintot kell fizetniük azoknak, akik saját maguk pakolják meg kosarukat szabadföldi szamócával. Az utazást és az időt beleszámolva 1–2 kiló gyümölcsért nem igen éri meg kimenni a földekre, de több tíz kilós nagyobb mennyiségért már igen. Főleg, mivel tíz kiló fölött kedvezményt is adnak. Kefléri Antal, az egyik Pest megyei eperföld vezetője a Borsnak elmondta, hogy a kevés eső miatt nem olyan jó a termés, mint várták, de még így sem panaszkodhatnak.

– Egyes földeken megszabják, mennyi a minimum, amit vásárolni kell. Általában két kiló. Mivel az ember nem tudja visszafogni magát, és kóstol is a szedés alatt, tényleg jobban jár a szedéssel, de csak nagyobb mennyiség vásárlásakor – árulta el a vezető, aki hozzátette: tapasztalataik szerint átalakult a szamócázás, mert míg korábban inkább a spórolás miatt keresték fel a látogatók, ma már az motiválja őket, hogy látják honnan való a gyümölcs. 

Szörpnek visszük

Bár az eper alja még picit zöldes, de a szedők szerint ebből már lehet finomságokat készíteni.

– Mi mindig szörpöt csinálunk belőle – kezdte a Borsnak Kárpáti Zoltán, aki feleségével mutatta kollégáinknak, hogy még a begyűjtés elején tartanak. – Kézzel összenyomkodom a gyümölcsöt, becukrozom, fél napot állni hagyom, majd egy gézbe teszem és fellógatom, hogy lecsöpögjön. Úgy, mint a túrót – árulta el a feleség.

Készüljön fel a szedésre!

Érdemes korán felkelni, hogy elkerüljük a legnagyobb meleget

Vigyünk magunkkal innivalót, szendvicseket, és kalapot

Dobozunkat belépéskor méressük le, így kevesebbet fizetünk majd. Inkább lapos edénybe, kosárba szedjük

Több ideig eláll a gyümölcs, ha a zöld kocsánnyal együtt szedjük le

Nem lesz jó szezon

Egy hónappal ezelőtt még úgy nézett ki, hogy bőséges gyümölcstermés lesz, a természet másképp gondolja.

– A kajszibarackból az elmúlt 10–15 év egyik leggyengébb szezonjára számíthatunk – kezdte Apáti Ferenc a FruitVeb elnöke. – Az őszi egy fokkal jobb, de abból is csak a magyar piacot fogjuk tudni kielégíteni. A cseresznye jól indult, de a fák dobálják le a gyümölcsöt, amit ilyenkor már nem kellene. Idén minden drágább lesz úgy fest.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek