Jön a drágulás! A balatoni vendéglátósok már nem tudják nyomott áron adni a hekket és a sört sem. Egy hét a magyar tengernél már-már vetekszik a horvát üdülőhelyek áraival.
Nekünk a Balaton a Riviéra, tartja a jól ismert dalszöveg, idén pedig nem is állunk messze a valóságtól, ha egy hetet el akarunk tölteni a tó partján. Egy átlagos családnak igencsak a zsebébe kell nyúlnia, ha nem szán kellő időt a keresgélésre.
Hiába a különböző áfacsökkentések, a vállalkozók szerint a felvásárlói árakon mégsem mutatkoznak meg. A nyakukba varrt öt százalékos turisztikai hozzájárulás, és az emelt bérek miatt kénytelenek többért adni a sört és a lángost például.
Drága a munkaerő
Egy étteremhez sok mindenre van szükség, de a legfontosabbak az alapanyagok, és a munkaerő. A pünkösdi hétvégén már látszott egy nyugtalanító tendencia: bár tömegek indultak a magyar tengerhez, a büfék és éttermek, ha ki is nyitottak, 1–2 napnál tovább nem tudtak működni, annyira kevés a dolgozó. Nincs szerencséjük a vendéglátósoknak, egy jól képzett szakácsnak most akár 500–600 ezer forintot is kell fizetni havonta.
– Nagyon kevés a jól képzett szakember, éppen ezért most megkérik az árukat, 1200 forintos órabér alatt nem is nagyon vállalnak munkát. Diákokkal sem igen tudunk idén számolni, sokan ugyanis a nyelvtanulás miatt külföldi munkát vállalnak – mondta a Borsnak Makkos Péter, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) fonyódi elnöke, aki szerint sok helyen irreális árakról lehet hallani, de ez inkább a part menti üzleteknél érvényes, és főképp a felkapott helyeken, mint Siófok, Balatonfüred, vagy Keszthely és Hévíz.
Okosan keressen!
Nem kell rögtön az első étterembe vagy büfébe betérni, érdemes körbenézni, mielőtt vásárolunk. Mivel az árak mindig ki vannak írva, ezért könnyű a dolgunk. Jó szempont lehet, ha egy étteremben sok a vendég, mivel ez olcsóságot és jó minőséget jelent. Érdemes a vízparttól távolabb keresni az olcsó helyeket. Ugyanez igaz a szálláshelyekre is: ha valaki hajlandó sétálni a vízig, az kedvezőbb áron juthat szálláshoz.
Tengerparti árakat súrolja
A tavalyi árakhoz képest van olyan termék, ami tényleg drágább lesz, sőt már a tengerparti árakat súrolja. Például a lángosnál várhatunk hatalmas árrobbanást, ugyanis ott akár a tavalyi ár dupláját is fizethetjük egyes helyeken, ami 800 forint körülire tehető.
– Én személy szerint három éve nem emeltem árat, idén is csak a csapolt sört kellett ötven forinttal feljebb vinni, mivel drágult a hordó ára – kezdte Csibrák Károly, a Zamárdiban lévő Halas Karcsi büfé tulajdonosa. – Hallottam olyat, hogy valahol kilencszáz forintért adják a korsót, de ez nem normális. Szerintem nem mentek fel olyan sokat az árak, mint mondják, mivel az áfacsökkentéssel tudunk kompenzálni. Persze körbe kell nézni alaposan, mivel van, ahol tényleg horrorárak vannak – figyelmeztetett a vezető.