Attól, mert olcsó, még nem egészségtelen – mondja az „albán fagyiról” Antalicz Miklós, akinek cége cukrászati és sütőipari alapanyagokat gyárt. Határozottan kiáll a termék mellett.
Forrás: Purger Tamás
A múlt héten vesézte ki a témát a Bors, hogy egy úgynevezett albán fagyizóban akár a kétszeresét is adják annak az adagnak, amit másutt, és sokszor fele annyi pénzért. Ezt pedig rendesen sérelmezi a Magyar Cukrászok Ipartestülete, mondván: sok, de ízetlen ez a fagylalt, nagyrészt aroma, ételfesték, víz és cukor van benne, gyümölcsöt nem lát, és a térfogatnövelő adalékanyagoktól duzzad látványosan nagyra. Igaz, ezek az adalékok az egészségre nem károsak – ezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is hangsúlyozta.
Antalicz Miklós, a budapesti m-Gel Hungary Kft. tulajdonosa nem tagadja, hogy minőségben van különbség a két fagylalt közt, de hozzáteszi: minden vásárlói igényt ki kell elégíteni.
– Ha osztályoznom kellene a cukrász- és az albán fagylaltokat, akkor azt mondanám, az albán fagyi 3-as–4-es, a cukrászfagylalt pedig 5-ös. A fagyinál is – éppúgy, ahogy az autóknál – van jobb és kevésbé jobb minőségű. És azt látni kell, hogy sok család, ahol három vagy több gyerek van, nem feltétlenül tudja kifizetni a drágábbat. Nekik is meg kell adni a fagyizás lehetőségét – érvelt Antalicz.