Mindig öröm, ha összejön a család, de a nap legmelegebb óráiban a tűzhely mellett állni kevésbé kellemes. Ha ezt az ételsort veszi alapul, és a süti helyett a jégkrémet választja, alig kell bekapcsolnia a sütőt – a kenyeret érdemes megsütni előző este, mikor lehűl az idő.
Forrás: Thinkstock
LEVES
Gazpacho – paradicsom-leves főzés nélkül
Elkészítési idő: 20 perc + 2 óra hűtés
Nehézség: I
Hozzávalók (4 adag)
7 nagy paradicsom
1 kígyóuborka
4 zöld húsú paprika
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 ek olaj
1 ek almaecet
1 ek petrezselyemzöld
1 ek zellerlevél
4 ek zsemlemorzsa
Elkészítés: A paradicsomok tetejét kereszt alakban bevágjuk, majd egy percre forró vízbe dobjuk. Lehúzzuk a héját, kimagozzuk, a húsát apró kockákra vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, az ereit kivágjuk, a hagymát megpucoljuk, és mindet felkockázzuk, a paradicsomhoz hasonlóan. A fokhagymát megzúzzuk. A zöldségekből egy-egy evőkanálnyit félreteszünk, a többit összeturmixoljuk. Egy tálban összekeverjük az olajjal, az ecettel, a petrezselyem- és zellerzölddel, sóval, borssal ízesítjük, kevés vízzel felhígítjuk és belekeverjük a zsemlemorzsát. Két órára a hűtőbe tesszük, majd tálkákba szedve, a félretett zöldségkockákkal megszórva tálaljuk.
FŐÉTEL
Fűszeres csirkeszárnyak
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés
Nehézség: II
Hozzávalók (4 adag)
50 dkg csirkeszárny
5 ek csiliszósz
5 ek szójaszósz
5 ek olaj só (ízlés szerint)
Elkészítés: A csirkeszárnyakat 3 részre vágjuk – a két nagyobbat felhasználjuk, a szárnyvégekkel pedig megörvendeztetjük a háziállatokat. Besózzuk és félretesszük. Az olajat összekeverjük a csili- és a szójaszósszal, és bekenjük vele a csirkeszárnyakat, majd egy órára a hűtőbe tesszük őket. Ezt követően egy tűzálló tálba rendezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük.
KÖRET
Nyári bulgursaláta kukoricával
Bulgur és kukorica nélkül is elkészíthetjük ezt a remek nyári salátát!
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: I
Hozzávalók (4 adag)
20 dkg bulgur
20 dkg morzsolt kukorica
10 dkg vörös cékla levelével együtt
10 dkg sárga cékla levelével együtt
15 dkg kecskesajt
1 csokor petrezselyem
½ liter zöldségalaplé
4 ek extra szűz olívaolaj
1 ek citromlé
Elkészítés: Az alaplét felforraljuk, majd egy légmentesen záródó edényben leforrázzuk vele a bulgurt, és félretesszük, míg magába szívja. A céklákat megmossuk, négy darabra vágjuk és a szárával együtt megpároljuk. Ha elkészült, apró darabokra vágjuk. A petrezselymet és a céklaleveleket vékonyra szeleteljük. A bulgurt villával átkeverjük, hogy peregjenek a szemek.Összekeverjük a darabokra vágott, megpárolt céklával, a petrezselyemmel, a kukoricával és a céklalevelekkel. Meglocsoljuk az olívaolajjal és a citromlével, rámorzsoljuk a kecskesajtot, és tálalás előtt egy órára a hűtőbe tesszük.
DESSZERT
Meggyes tejpite
Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: III
Hozzávalók (12 adag)
30 dkg liszt
15 dkg cukor
1 liter tej
4 tojás
1 tk vaníliakivonat
1 csipet só
zsiradék a tepsi vagy sütőforma kikenéséhez
Elkészítés: A tojásokat a cukorral és a sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot is. A lisztet keverés közben hozzászitáljuk, majd a tejet is apránként adagoljuk a tésztába, míg krémes, egynemű masszát kapunk – tulajdonképpen olyan, mint egy nagyon sűrű palacsintatészta. Egy nagyméretű, alacsony tepsit kikenünk vajjal vagy olajjal, és beleöntjük a keveréket. Beleszórjuk a megmosott, leszárított meggyszemeket is. 190 fokra előmelegített sütőben kezdjük el sütni, majd kb. 10 perc után levesszük 170 fokra, és további 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük a végeredményt! Porcukorral megszórva, frissen tálaljuk.
A nagymama receptfüzetéből
Serpenyős kukoricakenyér
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: II
Hozzávalók (10 szelethez)
25 dkg vaj + a forma kikenéséhez
15 dkg konzerv kukorica
10 dkg finom szemcséjű kukoricadara
15 dkg kukoricaliszt
1 csapott tk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
2,5 dl tej
1 tojás
1 evőkanál méz
5 dkg reszelt sajt
1 kk só
1 kk bors
Elkészítés: A lisztet, a darát és a sütőport a sóval és a borssal összekeverjük. A tojásokat simára keverjük a mézzel, hozzákeverjük a tejet, majd az összekevert száraz hozzávalókat is, végül a reszelt sajtot. A vajat egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd beleszórjuk a kukoricát, és kicsit hagyjuk átsülni a szemeket. Ha elkészült, elegyítjük az előkészített tésztával, és egy kivajazott sütőformába kanalazzuk. 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
DIÉTÁS TIPP
Joghurtos jégnyalóka
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Nehézség: I
Hozzávalók (8 adag)
40 dkg meggy
40 dkg natúr jughurt
1 ek méz
1 kk vaníliakivonat
Elkészítés: A meggy felét leturmixoljuk, és összekeverjük a mézzel, a joghurttal és a vaníliakivonattal. A gyümölcspürét szilikonformába vagy egy jégkockatartó mélyedéseibe öntjük, majd megtöltjük az egészben maradt meggyszemekkel. Fagyasztóba tesszük: mikor már kicsit megdermedt, beleszúrunk egy-egy pálcikát, és kifagyasztjuk.
Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata