Aktuális

Háziasszony-kímélő menü forró vasárnapokra

Bors

Létrehozva: 2018.06.10.

Mindig öröm, ha összejön a család, de a nap legmelegebb óráiban a tűzhely mellett állni kevésbé kellemes. Ha ezt az ételsort veszi alapul, és a süti helyett a jégkrémet választja, alig kell bekapcsolnia a sütőt – a kenyeret érdemes megsütni előző este, mikor lehűl az idő.

Forrás: Thinkstock

LEVES

Gazpacho – paradicsom-leves főzés nélkül

Elkészítési idő: 20 perc + 2 óra hűtés

Nehézség: I

Hozzávalók (4 adag)

7 nagy paradicsom

1 kígyóuborka

4 zöld húsú paprika

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

4 ek olaj

1 ek almaecet

1 ek petrezselyemzöld

1 ek zellerlevél

4 ek zsemlemorzsa

Elkészítés: A paradicsomok tetejét kereszt alakban bevágjuk, majd egy percre forró vízbe dobjuk. Lehúzzuk a héját, kimagozzuk, a húsát apró kockákra vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, az ereit kivágjuk, a hagymát megpucoljuk, és mindet felkockázzuk, a paradicsomhoz hasonlóan. A fokhagymát megzúzzuk. A zöldségekből egy-egy evőkanálnyit félreteszünk, a többit összeturmixoljuk. Egy tálban összekeverjük az olajjal, az ecettel, a petrezselyem- és zellerzölddel, sóval, borssal ízesítjük, kevés vízzel felhígítjuk és belekeverjük a zsemlemorzsát. Két órára a hűtőbe tesszük, majd tálkákba szedve, a félretett zöldségkockákkal megszórva tálaljuk.

FŐÉTEL

Fűszeres csirkeszárnyak

Elkészítési idő: 1 óra + hűtés

Nehézség: II

Hozzávalók (4 adag)

50 dkg csirkeszárny

5 ek csiliszósz

5 ek szójaszósz

5 ek olaj só (ízlés szerint)

Elkészítés: A csirkeszárnyakat 3 részre vágjuk – a két nagyobbat felhasználjuk, a szárnyvégekkel pedig megörvendeztetjük a háziállatokat. Besózzuk és félretesszük. Az olajat összekeverjük a csili- és a szójaszósszal, és bekenjük vele a csirkeszárnyakat, majd egy órára a hűtőbe tesszük őket. Ezt követően egy tűzálló tálba rendezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük.

KÖRET

Nyári bulgursaláta kukoricával

kímélő megoldás

Bulgur és kukorica nélkül is elkészíthetjük ezt a remek nyári salátát!

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézség: I

Hozzávalók (4 adag)

20 dkg bulgur

20 dkg morzsolt kukorica

10 dkg vörös cékla levelével együtt

10 dkg sárga cékla levelével együtt

15 dkg kecskesajt

1 csokor petrezselyem

½ liter zöldségalaplé

4 ek extra szűz olívaolaj

1 ek citromlé

Elkészítés: Az alaplét felforraljuk, majd egy légmentesen záródó edényben leforrázzuk vele a bulgurt, és félretesszük, míg magába szívja. A céklákat megmossuk, négy darabra vágjuk és a szárával együtt megpároljuk. Ha elkészült, apró darabokra vágjuk. A petrezselymet és a céklaleveleket vékonyra szeleteljük. A bulgurt villával átkeverjük, hogy peregjenek a szemek.Összekeverjük a darabokra vágott, megpárolt céklával, a petrezselyemmel, a kukoricával és a céklalevelekkel. Meglocsoljuk az olívaolajjal és a citromlével, rámorzsoljuk a kecskesajtot, és tálalás előtt egy órára a hűtőbe tesszük.

DESSZERT

Meggyes tejpite

Elkészítési idő: 70 perc

Nehézség: III

Hozzávalók (12 adag)

30 dkg liszt

15 dkg cukor

1 liter tej

4 tojás

1 tk vaníliakivonat

1 csipet só

zsiradék a tepsi vagy sütőforma kikenéséhez

Elkészítés: A tojásokat a cukorral és a sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot is. A lisztet keverés közben hozzászitáljuk, majd a tejet is apránként adagoljuk a tésztába, míg krémes, egynemű masszát kapunk – tulajdonképpen olyan, mint egy nagyon sűrű palacsintatészta. Egy nagyméretű, alacsony tepsit kikenünk vajjal vagy olajjal, és beleöntjük a keveréket. Beleszórjuk a megmosott, leszárított meggyszemeket is. 190 fokra előmelegített sütőben kezdjük el sütni, majd kb. 10 perc után levesszük 170 fokra, és további 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük a végeredményt! Porcukorral megszórva, frissen tálaljuk.

A nagymama receptfüzetéből

Serpenyős kukoricakenyér

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézség: II

Hozzávalók (10 szelethez)

25 dkg vaj + a forma kikenéséhez

15 dkg konzerv kukorica

10 dkg finom szemcséjű kukoricadara

15 dkg kukoricaliszt

1 csapott tk sütőpor

1 kk szódabikarbóna

2,5 dl tej

1 tojás

1 evőkanál méz

5 dkg reszelt sajt

1 kk só

1 kk bors

Elkészítés: A lisztet, a darát és a sütőport a sóval és a borssal összekeverjük. A tojásokat simára keverjük a mézzel, hozzákeverjük a tejet, majd az összekevert száraz hozzávalókat is, végül a reszelt sajtot. A vajat egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd beleszórjuk a kukoricát, és kicsit hagyjuk átsülni a szemeket. Ha elkészült, elegyítjük az előkészített tésztával, és egy kivajazott sütőformába kanalazzuk. 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

DIÉTÁS TIPP

Joghurtos jégnyalóka

Elkészítési idő: 30 perc + hűtés

Nehézség: I

Hozzávalók (8 adag)

40 dkg meggy

40 dkg natúr jughurt

1 ek méz

1 kk vaníliakivonat

Elkészítés: A meggy felét leturmixoljuk, és összekeverjük a mézzel, a joghurttal és a vaníliakivonattal. A gyümölcspürét szilikonformába vagy egy jégkockatartó mélyedéseibe öntjük, majd megtöltjük az egészben maradt meggyszemekkel. Fagyasztóba tesszük: mikor már kicsit megdermedt, beleszúrunk egy-egy pálcikát, és kifagyasztjuk.

Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek