<p>Sajnos arra nincs lehetőségünk, hogy minden kedves olvasót eljuttassunk a görög tengerpartra, de ahhoz tudunk segítséget adni, hogyan varázsolják Görögországot a vasárnapi asztalra.</p>
Elkészítési idő: 25 perc * Nehézség: 2
Hozzávalók (4 adag)
3 közepes bio citrom (kezeletlen héjú) * 3 tojás * 50 g cukor * 1 csipet só * 1 rúd vanília belseje kikaparva * 1 liter víz
A tálaláshoz:
Szeletelt mentalevelek és citromkarikák
Elkészítés: Vékonyan levágjuk a citromok héját (a fehér rész elhagyásával), és a vízben puhára főzzük. Feloldjuk benne a cukrot, hozzáadjuk a citromok levét és a lehártyázott gyümölcshúst, és együtt főzzük még kb. 10 percig, majd leturmixoljuk, és leszűrjük. Visszatesszük a lábosba. A tojások sárgáját cukorral habosra keverjük, kevés lével felengedjük, majd állandó keverés mellett, lassan csurgatva összekeverjük a citromos alappal, és nagyon kis lángon 2-3 percig kevergetve főzzük.
A tojások fehérjéből vízgőz felett kemény habot verünk, és tálaláskor kanállal galuskákat formázunk belőle a leves tetejére, majd mentával és citromkarikákkal díszítjük.
Elkészítési idő: 2,5 óra * Nehézség: 4
Hozzávalók (6 adag)
2 közepes padlizsán * 600 g darált hús (sertés vagy bárány) * 5 közepes burgonya * 1 nagy fej vöröshagyma * 400 g darabolt paradicsomkonzerv * 3 gerezd fokhagyma * 5 ek olívaolaj * 7 dl tej * 3 ek liszt * só, bors * 1 kk szerecsendió * 1 kk cayenne bors * 1 kk oregánó * 1 egész fahéjrúd * 1 babérlevél * 1 kk kakukkfű * 250 g reszelt félkemény sajt * 2 ek vaj
Elkészítés: A megmosott padlizsánt 1 centi vastag karikákra vágjuk, besózzuk, és egy szűrőben állni hagyjuk. A krumplit egészben megfőzzük, majd kihűtve meghámozzuk és felkarikázzuk. Egy lábosban felmelegítjük az olívaolajat, és megpirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát, a vége felé mellédobjuk a zúzott fokhagymát, majd belekeverjük a darált húst, melyet fehéredésig, kevergetve pirítunk. Ha elkészült, takarékra vesszük a lángot, hozzáadjuk a paradicsomot. A fahéjjal, babérlevéllel, sóval, borssal, cayenne borssal, kakukkfűvel és oregánóval ízesítve, lefedve pároljuk, míg a hús megpuhul. A padlizsánszeleteket leöblítjük, majd egy serpenyőben mindkét oldalon átsütjük őket.
Elkészítjük a besamelmártást: 7 dl tejből, 3 evőkanál liszttel, szerecsendióval, sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítve. A lisztet a vajon megpirítjuk, kevés tejjel alaposan, csomómentesre elkeverjük, hozzáadjuk a többi tejhez, ízesítjük és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ha mindez elkészült, összeállítjuk a moussakát: a vajjal kikent sütőtálba először a burgonyakarikák kerülnek be, erre a grillezett padlizsánszeletek, rásimítjuk a ragut, majd megismételjük ezt a sorozatot még egyszer. A tetején hússal fejezzük be, erre öntjük a besamelt, és megszórjuk reszelt sajttal. 220 fokos sütőben, 4 percig sütjük, míg a sajt a tetején ropogós és aranybarna lesz.
Tipp: Ha kerámiatállal dolgozunk, hideg sütővel kezdjük a végső műveletet, így 10 perccel hosszabb a sütési idő.
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc * Nehézség: 3
Hozzávalók (12 darab)
A tésztához:
360 g finomliszt * 2,5 dl langyos víz * 2,5 dl langyos tej * 50 g élesztő * 1 ek cukor * 0,5 tk só * 4 ek olaj
A sütéshez:
½ liter olaj
A tálaláshoz:
2 ek méz * 1 ek langyos víz * 1 tk fahéj * Fahéjas cukor
Elkészítés: Az élesztőt futtassuk fel a langyos vízben, amelyben előtte feloldottunk egy evőkanál cukrot. A lisztet, a tejet, az olajat és a felfuttatott élesztőt öntsük egy keverőtálba, és robotgéppel magas fokozaton keverjünk belőle sima, könnyed tésztát. Ezt követően letakarva tegyük meleg helyre egy órára, hogy szépen megkeljen. Egy mély lábosban forrósítsuk fel az olajat, és kézzel vagy kanállal formázzunk 4 centi átmérőjű golyókat a tésztából, és süssük őket aranybarnára. Az olajból azonnal a meleg vízzel fellazított, fahéjas mézbe szedjük, hagyjuk benne pár percig, hogy megszívják magukat a sziruppal, ezt követően szedjük egy tálra. Még melegen szórjuk meg egy kis fahéjas cukorral.