Aktuális

Utazás: Horvátország vagy Montenegró?

Hu-Zo

Létrehozva: 2018.06.29.

Forrás: Thinkstock

Horvátország évek óta az első helyen áll a külföldön nyaraló magyaroknál. Csakhogy egyre többen fedezik fel maguknak Montenegrót (Crna Gorát), és állítják: ugyanazt a gyönyörű Adriát kapja az ember ott is, csak jóval olcsóbban és valamivel szerényebb színvonalú szolgáltatásokkal. Igaz ez?

– Horvátország sokkal hosszabb partszakasszal rendelkezik, mint Montenegró, ennek ellenére a két ország ugyanazt az élményt kínálja fürdés, hajózás, búvárkodás szempontjából – kezdi az összevetést a Bors kérésére Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró. – Ezért más szempontokat is figyelembe kell venni a döntésnél. Horvátországban több a világörökség részét képező látnivaló, műemlék, mesés település. Azok tehát, akiknek nemcsak a strandolás fontos, inkább oda menjenek. A híres történelmi városok: Zadar, Split, Dubrovnik, Šibenik másfajta élményt nyújtanak, mint mondjuk a montenegrói Budva. Ha valaki még soha nem volt az Adriánál, viszont nem csak a tengerre kíváncsi, annak a következő utat ajánlanám: lefelé nézze meg a horvátországi Plitvicei-tavakat, majd jöhet az Isztriai-félsziget, Rovinj, Pula és környéke! Aztán irány Dalmácia, Šibenik, Zadar és Dubrovnik! S végül át lehet ruccanni Montenegróba az összehasonlítás végett, Budvába, ami egy népszerű üdülőparadicsom.

Kiss Róbert Richárd ugyanakkor azt mondja: ha valaki már feketeöves „horvátországozó”, a szigeteket is bejárta már, akkor neki Montenegró lehet érdekes. Magyarok által kevésbé ismert és felderített vidék, nem annyira költséges, mint Horvátország, a biztonság viszont hasonlóan jó. Ám azt is érdemes figyelembe venni, hogy bár az élet ott olcsóbb, messzebb van Magyarországtól, vagyis az utazás valamivel többe kerül. Mindenesetre nyugodtan számítgassunk papíron, hogy jövünk ki jobban!

– De az tény: becsapós csak a helyi árakat figyelembe venni, mert ha csak abból indulnánk ki, akkor leginkább Peruba lenne érdemes nyaralást szervezni – teszi hozzá. – Szóval, ha az Adriánál maradunk, kevésbé vagyunk bevállalósak, és első nyaralásról van szó, talán a legérdemesebb egy közeli horvátországi települést választani.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek