<p>A Parlament Vadász termében az augusztus 20-ai ünnepi program ismertetésekor mutatták be az év kenyerét és tortáit.</p>
A Szent István napi kenyér: a Várhegyi deres
Kurdiné a komlói Kurdi Family pékség Kft. tulajdonos ügyvezetője szerint a kenyérhez nem kell más, csak búzaliszt, náluk kétfajta, minimális kukorica liszt, kovász, víz és só.
– Mindent hagyományosan készítünk, nincs benne adalék anyag. Ami fontos, hogy tudni kell az arányokat. Hagyományosan, otthon is el lehet készíteni, és öt napig minimum friss marad. Nem kell ruhába csomagolni, legfeljebb csak a vágott felén, de hűvös helyre kell tenni a spájzban – mondta a Borsnak a szakember.
Az év tortája: a Komáromi kisleány
Elkészítője Sztaracsek Ádám a komáromi Jánoska cukrászda 24 éves cukrásza.
– November táján kezdtem gondolkodni, hogy a körte legyen a kiinduló pont. Fontosak voltak a jó minőségű alapanyagok. Tettem hozzá gyömbért és citromot, majd egy vaníliás mascarpone mousse-t. Ahhoz készült egy mézes-fahéjas-diós tészta és belesütöttem még egy roppanós tésztát is. A második elkészült verzióval neveztem be, mert az első nem ízlett. Egy ilyen torta két és fél óra alatt készül el, de 10-20 készül egyszerre.
Az év cukormentes tortája: a Három kívánság
Egy szelet 242 kcal. Megálmodója Nádori László a ferencvárosi Nádori cukrászda vezetője.
– Nem vagyok érintett, de 8-10 éve egyre többen jöttek cukor vagy liszt mentes tortáért. Először 2013-ban, majd 2014-ben neveztünk és mindkétszer nyertünk. Most megint indultunk és megint elsők lettünk. Nagyon szeretem a meggyet és a túrót, úgyhogy ez lett a kiinduló pont. Készítettem mandula lisztből és dióból egy piskótát. Natúr almalében megfőztem a chia magot és ezt sütöttem bele a piskótába. A piskóta másik részét elkevertem az összedarált meggyel, ez került az alapra. Ezt vettem körbe madártej alapú túrós, tejszínes krémmel, és a tetején lezártam meggyes tojásfehérje felhővel. A döntőnél reggel hatkor mentem be a cukrászdába és fél tízkor fejeztem be. Előtte otthon már nyolcszor elkészítettem a közel negyven fős alkalmazottaink örömére.