<p>Csípős, tojásos, szalonnás, vagy kolbászos, de lehet virslis és rizses is. A változatok tárháza szinte végtelen, de egy biztos: lecsót tunkolni mindenki szeret. </p>
A séfek és a szakácsok is egyetértenek abban, hogy ez az az étel, amit mindenki másképp készít, egyforma szinte nincs is. De pont ettől olyan jó! Egy dologról viszont hasonlóan vélekednek: a kolbász vagy a szalonna kihagyhatatlan.
Konzervvel sem rossz
Ezt vallja Bíró Lajos séf, aki az egyszerű recept híve. Szerinte egy dologra kell nagyon figyelni: ne főjön szét a zöldség.
– Először mindig a füstölt termékeket kell kisütni, ami lehet kolbász vagy szalonna ízléstől függően – kezdte a séf. – Én ehhez 4 rész zöldpaprikát, 1 tévépaprikát, középen keresztbe, és hosszában négy felé vágva, 2 rész hagymát szeletelve, és 1 rész paradicsomot vágok cikkekre. Ezeket egymás után tehetjük is a lábasba, és mehetnek rá a fűszerek: só, bors, fokhagyma, fűszerpaprika. Öntsünk alá egy pici vizet, fedjük le, és erős takarékon főzzük körülbelül 10 percig. Ha ez megvan, akkor keverjük meg és fedő nélkül még 5–10 percet főzzük, és már kész is – mondta Bíró Lajos, aki elárulta azt is, hogy a paradicsomot nem hámozza meg, és ha úgy alakul, akkor konzervparadicsomot használ szabadföldi helyett.
Háromszög alakú a paprika
Tatai Róbert, a TV2 Séfek séfje győztese nem aprózza el a lecsó készítését, saját Robi-féle verziója van.
– Mindig friss, érett zöldségeket használok. Az alapot úgy készítem el, hogy félbe vágom a kolbászt, teszek mellé szalonnát és kipirítom a zsírját. Ezen dinsztelem meg a hagymát, ha kész, akkor kiveszem a kolbászt, hagyom, hogy lecsöpögjön, és felaprítva morzsát csinálok belőle. Még egyszer száraz serpenyőben megsütöm, hogy jó ropogós legyen. A paprikát felaprítom háromszög alakúra. Hozzáadom a hagymához, az aprított, hámozott paradicsomot pedig csak a végén teszem bele, hogy ne főjön szét. A fűszerezés után hagyom picit főni, és csak utána dobok hozzá buggyantott tojást, megszórom a tetejét a kolbászmorzsával és újhagymazölddel – árulta el a titkát a séf.
Forró vízzel hámozzon!
Csumázzuk ki a paradicsomot, a másik végére pedig vágjunk egy ikszet. Tegyük bele forrásban lévő vízbe, majd jeges vízbe hűtsük le. Így egyszerűen le tudjuk húzni a héját. Konyhai lángszóróval is „meghámozhatjuk”. Egyszerűen pörzsöljünk oda a paradicsomnak, hogy elváljon a héja és szépen lejöjjön.
Buggyantott tojással isteni
Sokan szeretik a lecsó tojásos változatát is, amit feldobhatunk egy kicsit, ha buggyantottat teszünk a tetejére. Miután az ecetes-sós víz felforrt, vegyük takarékra, hogy épphogy gyöngyözzön. Egy kanállal vagy villával csináljunk örvényt a vízbe, és ennek a közepére törjük bele a tojást. Csupán három-négy perc alatt elkészül, de arra ügyeljünk, hogy ne tapadjon le a lábas aljára.