Van, aki savasan szereti, van, aki mentesen, de létezik cukros, cukormentes és édesítőszeres is. Egy biztos, a nyári melegben nagyon jólesik a limonádé!
Forrás: Thinkstock
A limonádé szó hallatán nem csak a jól megszokott cukros, citromleves vízre kell gondolni, napjainkban már sokkal kreatívabban is elkészíthetjük. Igaz, az éttermekben és a kávézókban is nagyon finom italokat kaphatunk, de nincs jobb a házi készítésű üdítőknél, így legalább biztosan tudjuk, hogy miből készül, és elkerülhetjük a mesterséges, túlcukrozott szirupokat.
Dinnyés finomság
Mielőtt hozzákezdenénk, a poharakat tegyük hűtőbe, így nem kell annyi jeget felhasználnunk. A dinnyedarabokat ne turmixoljuk túl, csak annyira, hogy a húsa pépes legyen. Szűrjük le a levet, hogy a magokat és a darabkákat ki tudjuk szedni belőle. A tisztított pépbe szórjunk mentalevelet, és egy törőfával nyomkodjuk meg. Öntsünk hozzá ízlés szerint frissen facsart citromlevet és szódavizet.
Gyümölcsös püré az alap
Gál Benjámin, a Hattyú kávézó üzletvezetője mutatta meg nekünk, hogyan készül a finom limonádé.
1. A citromot és a lime-ot szeleteljük fel
2. A pohárban alaposan nyomkodjuk ki belőle a levét
3. Gyümölcspürét töltsünk az aljára
4. Engedjük fel szódával vagy vízzel
5. Fagyasztott gyümölcsökkel isteni
Szilvás limonádé
A feldarabolt gyümölcsöt a citrom levével, cukorral és egy kis vaníliás cukorral együtt turmixoljuk le, majd szűrjük át. Öntsünk hozzá ízlés szerint vizet vagy szódát, tálaláskor pedig díszítsük szilvadarabokkal.
Próbálja ki barackkal
A kimagozott sárgabarackot tegyük turmixgépbe, facsarjunk hozzá citrom és lime-levet, reszeljünk bele gyömbért ízlés szerint, és adjunk hozzá cukrot vagy mézet. Ha kész, öntsünk bele vizet vagy szódát, majd töltsük poharakba. Díszíthetjük mentalevéllel és darabolt sárgabarackkal.
Cseleznek a pohárral
Lajsz András koktélkirály a kézzel készült limonádék híve. Szerinte a szirupos limonádé olyan, mintha forró vízbe húsleveskockát tennénk, az sem az igazi. – Az alaplimonádé, amit már a felmenőink is készítettek, a legegyszerűbb: citromlé, porcukor és szódavíz. Ma már nem biztos, hogy cukorral készítik, sok helyen szirupot tesznek az aljára – mondta a koktélkirály, aki szerint nem az a lényeg, hogy minél több jég legyen benne, hanem hogy legyen az italnak élvezeti értéke. – Ha például az itallapon 3 deci limonádét tüntetnek fel, és kihoznak egy félliteres poharat, amiben jég is van, az korrekt, hiszen akkor körülbelül megvan a jelzett mennyiség. Rengeteg helyen spórolnak azzal, hogy a kért 3 decit ugyanekkora pohárba készítik, és telepakolják jéggel. Kérjük enélkül, vagy szóljunk, hogy keveset tegyenek bele – tette hozzá Lajsz.
Uborkával kóstolta már?
Hámozzunk meg és szeleteljünk le egy nagyobb uborkát, amit aztán tegyünk üvegbe. Dobáljunk mellé mentalevéldarabokat és felkockázott citromot vagy lime-ot, tegyünk hozzá pár kanál mézet ízlés szerint. Öntsük fel az üveget vízzel vagy szódával, és hagyjuk állni pár órát vagy egy éjszakát. Ha elfogyott a limonádé, akkor a hozzávalókat öntsük fel még egyszer vízzel, így már nem lesz annyira intenzív. Harmadszorra viszont már újat kell készítenünk.
Készítsen házi szirupot!
A 30 dekagramm gyümölcsöt 15 dekagramm cukorral, 1 darab felkockázott citromhússal és 2,5 deciliter vízzel együtt forraljuk fel, majd hűtsük le, ez adja a házi készítésű szirupot. Akit nem zavarnak a magok, azoknak nem kell átszűrni, de pépesíteni igen. Ha kész, akkor ebből a léből öntsünk a pohár aljára, majd ezt öntsük fel vízzel vagy szódával ízlés szerint.